Antal elbilar fördubblades i fjol

Elbilar2021

Antal elbilar i Sverige fördubblades i fjol, från 64 374 i början av 2021 till 122 514 på årets sista dag. Varannan elbil på våra gator är mindre än ett år gammal.

Laddhybriderna växte med 65% från 128 899 till 198 290 bilar. Det finns lika många elbilar i Sverige nu som det fanns laddhybrider för ett år sedan.

Sammanlagt har vi 320 804 laddbara bilar i vårt land nu, runt 6.5% av alla bilar. 2.5% av alla bilar på våra gator är elbilar.


Nyreg2021

Nyregistrerade elbilar 2021

Den mest sålda elbilen i Sverige under 2021 blev Volkswagen ID.4. Den introducerades på marknaden i februari och klättrade snabbt till absolut topplacering: i april i år var den den mest sålda bilmodellen av dem alla, inklusive avgasbilar i Sverige!

Den fortsatte sälja starkt även under resten av året, gjorde verkligen skäl för namnet “folkvagn”, och slutade som den mest sålda elbilen i Sverige i fjol.

Även nykomlingen på plats fyra, MG ZS EV bör ha ett hedersomnämnande. Den började levereras till kunder i juni i fjol och sålde slut på fem månader. Att på denna knappa tid hinna sälja så många bilar att de hamnade på fjärdeplats – tänk hur långt de skulle kommit om de hade fått tilldelat fler bilar att sälja i Sverige!

Kia fortsatte med sin säljsuccé e-Niro, den eldrivna varianten av deras populära Crossover. De hade en jämn leverans under årets alla månader, som räckte till en andraplats.

Tesla Model 3 kom på en hedrande tredjeplats. Model Y försäljningen kom igång på allvar först i September men på fyra månader lyckades Tesla leverera drygt tre tusen bilar som räckte till en sjundeplats.


AntalElbilar2021

Antal elbilar 1 jan 2022

Vanligaste elbilen i Sverige är Tesla Model 3. Den gick om Renault Zoe i början av 2021 och har ökat på sin ledning sedan dess.

Kia e-Niro ligger på delad andraplats tillsammans med gamlingarna Renault Zoe och Nissan Leaf som varit med i snart tio år nu.

Trots att det såldes fler Volkswagen ID.4 och Kia e-Niro än Tesla Model 3 i fjol är Teslan ändå fortfarande ohotad etta på elbilstoppen. Under 2021 har Model 3 dragit ifrån klungan av övriga elbilar och även om Kia och Volkswagen är på gång att göra likadant i år har Tesla Model 3 ändå en så pass stor försprång att den blir svår att komma ikapp:

Topp10elbil19-21


Topp2021

Största skrället i år är dock att elbilar har på allvar tagit sig in på totala bilförsäljningstoppen. Tittar vi på topplistan över vilka bilar svenskarna har köpt i år är visserligen Volvo V60 fortfarande den ohotade ettan, men elbilen Volkswagen ID.4 har lyckats kvala in som den sjunde mest sålda bilmodellen i Sverige.

Tesla Model 3 kom på tolvte plats i topplistan, före Volkswagen Golf och BMW 3-serien.
Det såldes fler Tesla treor än BMW treor i Sverige i fjol. Faktiskt hela 15% fler.

Medan elbilar utgjorde en försvinnande liten procent av Volvos försäljning var 55% av alla Kia Niro sålda i Sverige eldrivna och 37% laddhybrider!

Den mest elektrifierade “gammeltillverkaren” var Nissan, 45% av all deras svenska försäljning i fjol var rena elbilar. Att jämföra med Volkswagen 29%, Renault 24%, Kia 23% – och Volvo där elbilar endast utgjorde 3% av deras totala försäljning i Sverige.

Totalt nyregistrerades det 333 320 personbilar i Sverige i fjol. Av dem var 18% elbilar och 24% laddhybrider. Var femte ny bil i fjol var en elbil.

Årsmedelvärdet 18% är dock lite missvisande då utvecklingen var exponentiell: medan endast 5% av bilförsäljningen var elbilar under fjolårets första kvartal var hela 28% elbilar det sista kvartalet!


Fortsätter trenden i år kommer 40% av alla bilar sålda i år vara elbilar – i årsmedelvärde. Det sista kvartalet skulle rent av kunna överskrida 50%! Med Volvo som satsar mer på elbilar, Volkswagen, Renault, Nissan med flera som kommer med nya modeller, och nykomlingar som Polestar, MG med flera som enbart satsar på elbilar lär vi se en tsunami av elbilar i år. I absoluta budgetsegmentet sägs Dacia släppa sin Spring elbil nu i vår, och det ryktas om flera kinesiska elbilstillverkare som är på väg att etablera sig i Europa med billiga elbilar.

Om 2021 var året då elbilar erövrade Sverige kommer 2022 bli året då avgasbilar blir passé.

Bookmark the permalink.