Sveriges mest sålda bil är en elbil – igen

VW_ID4

Sveriges mest sålda bil april 2021 var elbilen Volkswagen ID.4 med 1443 nyregistrerade exemplar enligt sajten car.info som hämtar sitt data direkt från Trafikverkets bilregister.

Det är andra gången på fem månader en elbil är den mest sålda bilmodellen i Sverige.

Vanligtvis brukar Volvo V60 dominera försäljningstoppen i Sverige men i december 2020 fick den se sig slagen av elbilen Volkswagen ID.3. Det var första gången någonsin en elbil var den bäst säljande bilmodellen i Sverige.

Och nu fyra månader senare var det dags igen. Den här gången var det Volkswagen ID.4 som lyckades knipa åt sig förstaplatsen. Förra månaden nyregistrerades det 1443 VW ID.4 – mot endast 781 Volvo V60.

För Tesla var däremot april mest en parentes. Det registrerades endast 13(!) stycken Tesla Model 3 i april mot 1192 i mars. Så that’s it? Har Tesla tappat stinget och förlorat mot Volkswagen och de andra nya elbilarna? Nej, det är vanliga kvartalssyndromet vi ser. Var tredje månad har Tesla rekordleveranser i Europa – för det är då båtarna med bilarna som tillverkats det kvartalet når våra hamnar. Sedan är det stiltje i två månader för Tesla har då sålt ut hela sitt lager och har bara några enstaka bilar kvar – innan nästa båt anländer och nästa försäljningsboom. Det kommer bli så i några månader till, tills den europeiska Teslafabriken utanför Berlin öppnar och förhoppningsvis börjar med en jämnare ström leveranser.

22% av alla nyregistrerade bilar i Sverige förra månaden var rena elbilar! 41% av alla bilar var laddbara.

Kommer man om tio år titta tillbaka kommer nog 2021 räknas som “året då elbilar kom igång på allvar i Sverige”. Det är nu det händer!

Med fler och fler prisvärda elbilar som släpps kommer det bli allt vanligare att det är en elbil som är bästsäljaren i landet.

Vilken elbil kommer bli nästa att hamna i topp? VW ID.5? Eller den kinesiska nykomlingen MG ZS EV? Eller Kia EV6? Kanske Tesla Model Y? Eller blir det samma rusning efter Dacia Spring EV i Sverige som när den släpptes i Rumänien? Listan på utmanare börjar bli lång. Dags för Volvo att inse att V60 inte är den självklara kungen på tronen längre.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Erik

  När V60 kommer som ren elbil med vettig räckvidd så är de nog tillbaka på tronen igen :-P

  • Axel Holm

   Skulle tro att volvos elbilar lägger sig för högt i pris för många.
   Volvo har aktivt tvättatbort folkbilstämpeln

 • UmeSverker

  2022 är året när billiga Kina BEV på allvar kommer till EU.

  • martinot

   Hur många procents försäljning är “på allvar”?

   Luddiga förutsägelser kan vem som helst göra.

   • UmeSverker

    Priset är alltid den viktigaste faktorn när det kommer till massmarket. Man måste har klart för sig att Kina inte tillverkar skräp längre, tvärtom. Procenten däremot är av underordnad betydelse i detta skede men låt oss gissa på 10% från Kina och 2023 20% av marknaden bara för att gissa

    • martinot

     Nja, luddiga saker man vem som helt “förutspå”. Så jag skulle säga att sådana defintioner är väldigt viktiga (annars så säger det i princip noll och inget).

     Vidare så undrar jag vad du räknar som Kinesiska BEV?

     Tänker du på rena kinesiska bilvarumärken som kommer, eller räknar du även in Tesla och Polestar som har tillverkning i Kina?

     Marknaden, är det Sverige, EU, Europa eller globalt du avser?

  • JN

   Tyvärr får du kanske rätt. Verkar finnas många i EU som tycker Kina gör ett bra jobb för miljön och mänskliga rättigheter och vill stödja detta genom att importera bil därifrån.

   • UmeSverker

    För att inte tala om iPhones och Androidtelefoner osv. ;)

    • martinot

     Lika oklart som innan, om du räknar Kina BEV, som endast kinesiska märken?

     Både amerikanska Tesla och Apple tillverkar ju produkter i Kina.

  • Jan-Erik Sebestyen

   Den absolut viktigaste faktorn för att göra en bil till lågt pris är volym. Bortsett från Wuling Hongguang Mini EV, som inte funkar i EU, så finns idag ingen kinesisk BEV som tillverkas i stora volymer. Mest sålda BEV i Kina är Tesla. Och mest sålda BEV i världen är Tesla. Och allt tyder på att det kommer att vara fallet också 2022.

   Så någon riktigt billig kinesisk BEV blir det knappast 2022.

 • martinot

  Tror inte Dacia Spring EV konkurrerar direkt med Volvo V60.

 • Mocke

  id3 fick en top men sjönk igen, undrar om id4 kommer göra samma resa. De är populära en tid innan nya modeller kommer. i jämförelse är v60 (som brukar prenumerera på platsen, men det beror nog på att den är populär som tjänstebil och därmed finns tillgänglig utan väntetid under hela året) den som håller ut under lång tid. även tesla är ojämn i sin försäljning.

 • martinot

  Klart ID4 toppar just nu. Det är ju det senaste halvårets alla beställningar som börjar att skeppas hit och tas i trafik nu.

  https://www.elbil24.no/nyheter/tesla-pa-topp-i-mars-helt-ute-av-lista-i-april/73732056