2021: året då elbilar erövrade Sverige

AndelElbilarSverige2021

År 2021 kommer gå till historieböckerna som året då elbilar erövrade Sverige. Ovan graf baserad på data från car.info visar andel elbilar av alla nyregistrerade bilar månadsvis år 2020 och 2021. Laddhybrider är inte inräknade, enbart rena elbilar. Fram till april i år var elbilar ett relativt udda företeelse i vårt land med runt 9% av försäljningen.

Sedan hände det något.

Marknadsandelen för elbilar sköt först upp till runt 20% sedan till runt 30% – under ett och samma år.

Första halvåret i år utgjorde elbilar fortfarande enbart 12% av den totala bilförsäljningen – vilket mer än dubblades till 26% under andra halvan av året.

Laddhybrider har dock mer stampat stilla runt 20-25% under både 2020 och 2021.

Tittar vi på novembersiffrorna utgjorde laddbara bilar (elbil+laddhybrid) över 50% av all bilförsäljning i Sverige. Bilar med enbart förbränningsmotorer har hamnat i minoritet med 19% bensin- och 15% dieselbilar.

Fortsätter trenden kan vi komma se hälften av all nyförsäljning vara rena elbilar kanske redan nästa år. Trots alla påhittade larmrapporter om snökaos och skenande elpriser. Konsumenterna verkar se bortom skrämselrubrikerna och har tagit elbilar till sina hjärtan.

Hälften av alla elbilar som rullar på våra gator är mindre än ett år gamla. Antal elbilar i Sverige har fördubblats sedan november i fjol. Nu utgör de 2,3% av landets totala fordonsflotta dvs var 40:e bil på våra gator är en elbil.

Elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle tog för några år sedan fram följande prognos över utvecklingen:

PC_prognos2018
Då, år 2018 var det många som skrattade åt den prognosen. Hälften av alla sålda bilar elbilar 2025? Och 90% år 2030? Haha!

Men skrattet fastnar nog i halsen nu när vi redan i år är där prognosen trodde först skulle nås år 2023 – och laddhybrid-försäljningen redan nu har planat ut på runt 20-25%. Utvecklingen verkar gå snabbare än vad ens de mest våghalsiga hoppades tro på för några år sedan.

Nu när till och med BingoLotto lockar med stora affischer “VINN ELBILAR”, då vet man att elbilen har erövrat Sverige.

Bookmark the permalink.