Hur trångt kan det bli på Tesla Supercharger?

Markaryd

Nu när Tesla har öppnat upp (de flesta) av sina svenska Supercharger snabbladdarstationer även för andra elbilister uppstår frågan hur trångt det kan komma bli på laddarna? Hittills har Teslas Superchargers oftast sett ut som på bilden ovan: en veritabel skog av laddstolpar men endast några enstaka Teslor som laddar.

Elbilar_2205Nu kan det bli fler elbilar. Men hur många fler?

Vi kan ju kolla hur många andra elbilar det finns i landet.

Av Sveriges just nu 153 tusen elbilar är 27 tusen Teslor.

Elbilar med CHAdeMO laddkontakt kan inte ladda på Superchargers.

Elbilar med små batterier och kort räckvidd kommer inte ladda på Superchargers – för de används inte till långresor.

Kvar finns ca 80 tusen elbilar som kan vara potentiella kunder och kan dyka upp och vilja ladda. Alla kommer nog inte göra det men där har vi i alla fall en övre gräns på hur många elbilar det kan handla om.

Det finns alltså tre gånger så många potentiella kunder med elbilar från andra tillverkare som Teslor som laddar idag.

För varje Tesla som laddar på Supercharger idag kan det tillkomma tre elbilar till av annan fabrikat.

Så de tre Teslor på 20 Supercharger stolpar som syns på bilden ovanför kan bli 12 elbilar i framtiden.

Än så länge kommer vi nog klara oss. Supercharger nätverket verkar vara dimensionerad för att klara av Sveriges alla elbilar. För tillfället. Men det tillkommer runt 7 000 nya elbilar varje månad! Varje månad nyregistreras i genomsnitt 7 tusen nya elbilar.

Tesla har idag drygt 750 Supercharger stolpar i Sverige som servar drygt 27 tusen Teslor – plus nu potentiellt även 80 tusen andra elbilar. Ska Tesla hänga med i utvecklingen och bibehålla dagens förhållande mellan Supercharger stolpar och bilar även i framtiden måste de inviga 50 nya stolpar i månaden.

I fjol invigde de i genomsnitt 14 nya Supercharger stolpar i Sverige i månaden. Tesla måste alltså accelerera utbyggnaden rejält – mer än tre gånger!

Elon Musk är känd för sina grandiosa planer. Det är dags att trampa gasen i botten och accelerera utbyggnaden av Supercharger nätverket så kan Tesla bli en dominerande spelare i snabbladdar-branschen i framtiden.

Bookmark the permalink.