Husets nya hjärta?

Kitchen

Många hushåll tittar över sin elförsörjning den här sommaren. Dyrare el, skräckscenarios med rullande strömavbrott och allmänt högre krismedvetenhet har fått många att börja titta på solceller och hemmabatterier.

Fast hemmabatterier är fortfarande hiskeligt dyra. Framför allt om du vill att de ska kunna försörja ditt hus med el vid strömavbrott. Att kunna driva systemet i vad som kallas “ödrift”. Om strömmen går måste alla ledningar kopplas loss från huset innan du får släppa på strömmen från dina batterier, så det inte läcker ut ström som kan bli farligt för de som jobbar på att återställa strömförsörjningen. Alla ledningar innebär även jordledningen. Så för att kunna driva ditt hus vid strömavbrott måste du fixa egen jordning, gräva ner stålplatta i trädgården. Ett komplett batterisystem med ödrift och egen jordning går på minst 60 tusen kronor.

Fast när man frågar folk varför de egentligen vill skaffa batteribackup som ska ge el även vid strömavbrott brukar det vara främst frysen som nämns. Maten i frysen ska inte tina upp.

Tänk om man istället för hemmabatteri och krav på dyr jordning kunde köpa en frys med inbyggd batteribackup? 5 kWh batterier kan strömförsörja en kombinerad kyl och frys i tre dygn och kostar inte särskilt mycket i inköp.

Det är nog många som skulle vara beredda att betala 5-10 tusen kronor extra vid köpet om de kunde köpa en kyl och frys som inte tinar upp vid strömavbrott.

Lyxmodellen skulle även kunna ha extra tillbehör som vägguttag som levererar ström från frysens batterier även vid strömavbrott, som man skulle kunna koppla kaffekokaren till. Några USB uttag för att ladda mobilen. En lampa som tänds automatiskt vid strömavbrott och lyser upp köket.

Man skulle också kunna ställa in att frysen drar ström endast på natten, när el är billigt. På dagen drar den ingen ström alls, kör från sina batterier istället.

En sådan frys skulle vara populär även för dem som bor i lägenhet. De kan inte skaffa sig eget hemmabatterisystem med ödrift. Men att köpa en frys med batteribackup och plugga in i vägguttaget kan även de göra – utan att ens behöva ansöka om lov från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Även tvättmaskin, torktumlare med mera skulle kunna lanseras med backup batterier. Så du kan tvätta kläderna på dagen med billiga strömmen du laddade föregående natt.

Många av våra vitvaruapparater drivs redan idag av elmotorer där växelströmmen från vägguttaget först omvandlas till likström innan den görs till växelström igen med varierande frekvens. Då blir det relativt lätt att koppla batterierna till de likströmskretsar som redan finns i apparaterna. Batterierna får plats antingen under frysen eller som ett överskåp. Kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare med var sitt batteribackup skulle kunna kopplas samman och fördela kvarvarande kraft i deras batterier till apparaten som behöver den mest.

Många små backup batterier istället för en enda central? Vad är vitsen? Jo, vitsen är enkelheten för en lekman att kunna komma igång. Behöver inte bygga om halva huset, köp bara en frys med batteribackup. Så slipper maten bli gammal. Bygg på med en kyl sen. Koppla kaffekokaren och några lampor till avbrottsfria vägguttaget på kylen. Bygg på i din egen takt. Många bävar inför kostnaden att skaffa ett eget hemmabatteri för uppemot hundra tusen kronor. Men skulle kunna tänka sig köpa en avbrottssäker frys som kostar fem tusen mer än vanliga varianten. Och som är lika enkel att installera som vanliga, bara plugga in i väggen. Speciellt om du bor i en lägenhet.

Långt ifrån alla länder har så stabil elförsörjning som Sverige. I många länder är det vanligt med återkommande strömavbrott. Där skulle vitvaror med inbyggd batteribackup bli ännu mer populära.

Så Electrolux, vad väntar ni på?

Bookmark the permalink.