Internet via satelliter till Tesla?

SpaceX-b-Elon

Elon Musk, Tesla, SpaceX, Google. Fyra namn som var för sig är intressanta. Släng ihop dem i en nyhet, krydda med 700 satelliter och en miljard dollar så slår den ut alla säkringar på de flesta nyhetsbyråer.

Det är The Information som har avslöjat att Google är redo att investera i ett satellitbaserat Internet som ska bli tillgänglig över hela jordklotet.

Liknande tidigare satsningar har alla stupat på att satelliter är dyra. Speciellt när de måste få så låga banor att de kan nås utan stora parabolantenner. På låga banor tappar satelliterna höjd, brinner till slut upp, och måste ersättas.

Google verkar dock ha hittat samarbetspartnern de sökte i SpaceX och deras Falcon rymdraket. Falcon erbjuder betydligt billigare biljett till omloppsbana och oftare uppskjutningar, i och med att raketerna (snart, förhoppningsvis) är återanvändbara.

Första landningsförsöket gick så här:

Nästa om några veckor ska gå bättre, eller iaf explodera av annan anledning :-) skriver Elon Musk: “Next rocket landing on drone ship in 2 to 3 weeks w way more hydraulic fluid. At least it shd explode for a diff reason.

SpaceX är nämligen Elon Musks andra bolag, som han driver vid sidan av Tesla Motors. Måndagar och tisdagar leder han SpaceX, onsdagar och torsdagar Tesla Motors. Fredagar däremot är kaotiska :-)

Medan Googles planer med satelliterna är världsomspännande Internet verkar Elon ha egna planer för dem. Speciellt i Europa där roamingavgifterna har blivit dyrare för Tesla än vad de hade räknat med.

Tesla Model S är ständigt uppkopplad via 3G så förarna kan ladda kartor och lyssna på Internetradio. Tesla Motors har också ständigt tillgång till bilarna, kan övervaka status på viktiga komponenter och ladda ner uppdateringar. Tesla bjuder på Internetförbindelsen, inklusive roaming, för det blir ändå en bra affär för dem att kunna ladda ner viktiga uppdateringar till bilarna utan att behöva återkalla dem.

Den funktionaliteten vill de kunna erbjuda även till kommande Model 3. Men de 20 gånger så många Model 3 de hoppas kunna sälja kommer även innebära 20 gånger så höga roamingavgifter.

Därför spekuleras det mycket i nu att Tesla Model 3 kommer att få sin Internetuppkoppling via de planerade satelliterna. Google får lite bättre pris mot att Tesla får tillgång till satelliterna gratis…

UPDATE: Under natten har nyheten blivit officiell, Google går in som delägare i SpaceX. GeekWire har en bra artikel om detaljerna och framtidsplanerna.

 


TCS ett år sedan: Tesla Motors prisar SKF

För ett år sedan berättade vi om att Tesla Motors har belönat SKF för deras utomordentliga kvalitet. Och att Tesla Model S har svenska kullager.

 

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Hasse Holmström

    …och precis som med superchargernätverket så kommer andra biltillverkare, i det här fallet både el och fossil, att kunna hyra in sig i en världsomspännande infrastruktur. Snart kan de sluta tillverka bilar och bara driva revolutionerande infra…

  • Ola Carlander

    Snacka om att äga kringmarknaden. Före (Gigafactory), efter (Superchargers) och nu ovanför (satelitinternet).
    Väntar bara på att Larry går in lite i the Gig också eftersom det behövs både Gig2, Gig3 och Gig10 för att täcka behovet av energilagring för bilar och solpaneler.