Jodå, Teslas fabrik i Berlin kommer tillverka batterier

GigaBerlin_2101

“Tesla ger upp planerna på batteriproduktion i Berlin, flyttar maskinerna till Texas”, ja ungefär så har ett antal artiklar om Teslas påstådda batteriflytt sett ut den senaste veckan.

Det som är sant är att Tesla har bokat om vissa tillverkningsmaskiner som skulle levereras till fabriken i Brandenburg utanför Berlin, till att bli skeppade till fabriken i Austin, Texas istället. Båda Teslas bilfabriker i Texas och Berlin ska ha egen batteritillverkning. Berlin ligger dock något efter i tidsschemat jämfört med Texas. I Tyskland står byggnaden färdig och håller på att bestyckas med maskiner – men i Texas har produktionen redan kommit i gång.

Den nya amerikanska Inflation Reduction Act öser subventioner över inhemska amerikanska batteritillverkare. Det är förståeligt att Tesla vill få en del av kakan. Därför ökar de på installationstakten i batterifabriken i Texas, sätter redan beställda maskiner i arbete där på en gång istället för att låta dem stå oanvända i Berlin i väntan på att den batterifabriken ska byggas färdigt.

Men Tesla har inte övergett sina planer på en europeisk batterifabrik. Företaget planerar fortfarande att bygga färdigt batterifabriken vid Giga Berlin och köra igång produktion där under första kvartalet 2023. Det lugnande beskedet gav företaget sina lokala partners under ett möte i Tyskland i fredags.

Tesla har beställt många maskiner till tillverkningslinorna i sina batterifabriker. Vissa av maskinerna har dirigerats om för snar leverans till Texas så de snabbt kan sättas i arbete där – medan andra kommer levereras till fabriken i Berlin om några månader så de kan köra igång produktionen även där. Det ideala vore att köra igång båda batterifabrikerna så snabbt som möjligt, uppgav Tesla till tyska FinanzNachrichten.

Bookmark the permalink.