Kommer Cybertruck få plats?

Model_X_vs_Cybertruck

Tesla Cybertruck är en stor bil. Gigantisk. Den är 6 meter lång, 2 meter bred och 2 meter hög. Ögat blir lurad av fotografier på den, ty dess hjul är också så enorma att man inte fattar att bilen är högre än de flesta människor förrän någon står bredvid den. “Leksaksbilen” bredvid Cybertruck på bilden ovan är en Tesla Model X.

Cybertruck L x B x H : 589 x 203 x 191 cm
Model X     L x B x H : 504 x 200 x 168 cm

Cybertruck_SuperchargerEn standard svenskt parkeringsruta är 2.5 meter bred och 5 meter lång. Vissa parkeringshus snålar med bredden ner till 2.3 meter. Man fattar på en gång att man kommer inte få plats med en 6 meter lång Cybertruck på en fem meters parkeringsruta. Men även bredden ställer till problem om du bara har 15 cm på var sida bilen: hur ska du få upp dörrarna? Cybertruck har standard dörrar som öppnas på vanligt sätt utåt, inte falkvingedörrar som Model X.

Svenska garageportar och garageplatser är heller inte utformade för sådana bjässar. En standard garageport är 2.4 meter bred vilket ger bara 20 cm på var sida bilen att komma igenom. Även om Cybertruck rostfria stålplåtar tål slag kan de ändå få repor. Få hemmagarage är förberedda 6 meter långa bilar.

Men största problemen uppstår kanske vid Teslas egna Superchargers. Redan när två Model X parkerar bredvid varandra är det ganska trångt. Tänk då två Cybertruck. Och hur ska man kunna få in sin Cybertruck mellan stolparna på en sån här Supercharger?

Supercharger_ModelSs

Även om man lyckas kommer den ändå sticka ut en meter längre än Model S på bilden. Hur ska man då få den korta sladden att räcka till laddporten på bilen? Tesla har säkerligen räknat på måtten och fått till det så det kommer att gå – men det kommer bli rejält svårare i alla fall än med dagens Teslor.

I USA är man mer van vid stora bilar. Förutom att standard parkeringsrutan är större finns det dessutom på många parkeringar extra stora “Cadillac P-rutor” för riktigt stora bilar. Men europeiska Cybertruck ägare kommer få liknande problem HUMMER förare har idag.

Hummer_and_a_half

(HUMMER var förresten bara 517 cm lång. Cybertruck är lika hög och bred som den men 72 cm längre.)

Innan Tesla Model X lanserats var det många som var oroliga hur den skulle få plats i garage, i parkeringsplatser och -hus. Med Cybertruck är det åter dags att ta fram måttbandet.

Bookmark the permalink.