kW vs kWh

badkar

Folk som inte är vana vid elbilar blandar ibland ihop kW och kWh. Vårt medlem Herr X använde en stund av sin lördagsnatt till att reda ut begreppen i form av följande liten berättelse som har skrev:

Familjen Lindgrens badkar

Föreställ dig familjen Lindgrens stora härliga badrum med kakel på väggarna och jättefina downlights i taket. I ena hörnet står en stor jacuzzi som de är väldigt stolta över. Familjens barn badar ofta i badkaret, och minstingen, Gudrun, gillar att slå på och av den lilla kranen som används för att fylla badkaret med vatten.

Okej – förutsättningarna är nästan etablerade. Ser du badkaret med kranen i familjen Lindgrens badrum framför dig?

Bra! Bredvid badkaret står ett jättestort och tungt batteripaket till en Tesla – pappan i familjen, Ruben Lindgren, har köpt det från ett skrotupplag och ställt det i badrummet där det fanns lite plats över. Ruben köper ofta billigt skrot som han kommer över till frun, Beatas, ständiga förtret, men det är ovidkommande för den här berättelsen.

Hur som helst. Ruben har precis kopplat in batteripaketet i badrummets vanliga vägguttag där han brukar ansluta sin näshårstrimmer. Han har nämligen tänkt att ladda det lite, och nu sitter Ruben och stirrar på batteripaketet medan det långsamt laddas. Han kommer på att det är långtråkigt att titta på batteripaketet och ropar efter Gudrun för att fråga om hon vill bada. Ruben tänker inte på att det är dumt att kombinera ett barn, ett badkar och världens mest kraftfulla elbilsbatteripaket, och det tänkte inte jag heller på när jag började skriva den här berättelsen, men nu orkar jag inte skriva om alltihopa så vi låter det vara som det är. 😉

Gudrun hoppar i badkaret och skruvar på kranen. Ut flödar vatten. Gudrun tittar på kranen och frågar:
-Hur lång tid tar det att fylla det här badkaret med vatten pappa? Pappa Ruben tänker lite, sedan säger han:
-Hmm. Det går att räkna ut, men då måste vi veta två olika saker, nämligen hur mycket vatten som ryms i badkaret och hur snabbt vattnet flödar ur kranen när den är på max. Gudrun tittar på honom med sina klarblå ögon och tänker. Hon tycker inte att det verkar så väldigt svårt, men frågar vidare:
-Okej, hur mycket flödar vattnet med då?
Under tiden har Ruben tittat i badkarets manual. Där står det: Vattnet i badkarskranen flödar med 5 liter per minut. Badkaret rymmer 500 liter.
Ruben hoppas att Gudrun inte sett när han läste manualen och återger självsäkert vad han precis lärt sig. Medan han försöker räkna i huvudet, säger Gudrun:
-Det är ju jättelätt! På tio minuter har vi fyllt 50 liter och på hundra minuter har vi fyllt 500 liter! Pappa! Det tar 100 minuter att fylla badkaret!
Ruben blir märkbart irriterad att en 5-åring räknat snabbare än honom, men slätar över det med ett plågat leende.
-Bra, säger han. Men nu ska vi göra samma övning på det här gigantiska batteriet som jag har släpat in!

Gudrun tittar på batteripaketet. Det ser konstigt ut.
-Är det också ett badkar?, frågar hon.
-Ja, svarar pappa Ruben. I det badar sådana som går mot strömmen, fortsätter han sedan och fnissar.
Gudrun tittar på Ruben där han skrockar för sig själv över sin egen lustighet.
-Jag kopplar inte? säger hon, och Ruben brister nu ut i ett gapskratt över Gudruns omedvetna strömreferens.
-Nej, nu använder vi ingen mer energi till att skoja, säger han sedan.

-Okej, svarar Ruben när han lugnat ner sig. Då ska vi försöka göra samma uträkning på det här batteripaketet, fortsätter han.
-Flödet av energi mäter man i kilowatt. Eluttaget är ju som en vattenkran – där sprutar det ut ström! I vattenkranen mäter man flödet med liter per minut, medan i eluttaget mäter man det med kilowatt.
-Okej, säger Gudrun. Kilowatt – jag fattar. Ur eluttaget strömmar kilowatt. Men hur många kilowatt kommer ur eluttaget i det här badrummet?
-Det kan vi faktiskt räkna ut själva, säger Ruben. För att veta hur många kilowatt som kommer ur eluttaget behöver vi bara veta hur stor säkringen är. Säkringen är ungefär som hålet i den där badkarskranen – hålet där vattnet rinner ut ur kranen begränsar ju hur mycket vatten som kan komma ut, och det är precis samma sak som säkringen gör. Med en stor säkring flödar det mycket ström, och med en liten säkring flödar det mindre.
-Gå ut och titta vilken säkring vi har i badrummet!, ropar Gudrun exalterad. Nu har hon äntligen börjat fatta. Säkringen är som storleken på hålet där vattnet rinner ut, och säkringens storlek avgör hur många kilowatt som kan rinna ut ur kontakten. Pappa Ruben går ut till proppskåpet. Han har gamla skruvsäkringar och måste skruva ur säkringen till badrummet för att kunna se hur stor den är.
– 13A står det på denna!, ropar Ruben.
Medan Ruben skruvar tillbaka säkringen tänker Gudrun. På dagis har hon fått lära sig hur man räknar ut effekt – man multiplicerar bara säkringens storlek med strömmens styrka. Säkringen i badrummet var på 13 ampere och i Sverige är strömstyrkan 240 volt. Gudrun räknar snabbt i huvudet och kommer fram till att 13 gånger 240 är 2990.

Pappa Ruben kommer tillbaka in i badrummet. På vägen in har han fiskat upp miniräknaren på mobilen och multiplicerat de tretton amperen med 240 volts strömstyrka. Han har kommit fram till att vägguttaget kan ge 2990 watt.
-2990 watt!, ropar Gudrun så fort han dyker upp i badrummets dörröppning.

-Det var rätt, säger Ruben. Men när man räknar med ström för så här stora batterier så brukar man dividera med tusen för att siffrorna ska vara lättare att förhålla sig till. Vi kan väl avrunda uppåt och säga att uttaget ger 3 kilowatt. Kilowatt förkortas för övrigt med liten bokstav k, och stor bokstav W – kW.
Gudrun är imponerad. kW. Hon blinkar, överväldigad över vad hon lärt sig. Badrummets vägguttag ger 3 kilowatt. Wow.

Ruben harklar sig.
-Då var det dags att ta reda på hur mycket batteriet rymmer, säger han myndigt.
Gudrun tittar på honom med frågande blick.
-Det står ju där, säger hon och pekar på en vit lapp på batteriets sida. 60 kWh, säger hon sedan. Vad betyder det pappa? kWh? Du sa ju att man mätte effekt i kW – kilowatt!?
-Ja, säger pappa Ruben. Detta är Teslas minsta batteri som rymmer 60 kilowattimmar. Det är helt rätt att man mäter effekt i kilowatt, men lagrad energi kan man inte mäta i kilowatt, därför använder man kilowattimmar. Kommer du ihåg badkarskranen? Vattnet rann ju med fem liter per minut, du kan ju inte använda samma mått på badkaret. Tänk vad konstigt det skulle vara om du skulle fråga hur många liter per minut som badkaret rymmer.
-Ja, säger Gudrun eftertänksamt. Men det är ju ganska smart, säger hon sedan. Om man har 1 kilowatt i effekt och låter den effekten “rinna” i en timma, då har man fyllt batteriet med en kilowattimma, eller hur.
-Javisst det är helt rätt, svarar pappa Ruben. Med den kunskapen som vi nu har skaffat oss, kan vi räkna ut exakt hur lång tid det tar att fylla det här batteripaketet.
-Jag har redan räknat ut det, svarar Gudrun.
-Det tvivlar jag inte på, säger Ruben, men för att inte gå händelserna i förväg så tänkte jag ändå passa på att berätta hur man räknar ut det.
-Men.. pappa.. det är jättelätt!, säger Gudrun. Eluttaget ger 3 kilowatt. På en timma har eluttaget givit 3 kilowattimmar. På tio timmar har eluttaget givit 30 kilowattimmar.
Ruben var imponerad. Gudrun var nyligen fyllda fem år men kunde ändå förstå skillnaden mellan energi och effekt. Hon hade förstått att det skulle ta 20 timmar att fylla 60kWh-batteriet på 13-ampere-säkringen i badrummet. Applåd. Papplåd.. pappl..pappa PAPPA PAPPA!

Ruben ryckte till och tittade sig förvirrat omkring. Badkaret var tomt och bredvid honom stod Gudrun.
-PAPPA! Sover du fortfarande pappa?, frågade hon.
Ruben gnuggade sömnen ur ögonen och kände sig fortfarande desorienterad.
-Är inte du i badet?, frågade han.
-Nej, jag har inte badat, svarade Gudrun – jag har varit ute och lekt i sandlådan.
Ruben svarade något mumlande och frågade sedan hur länge han sovit.
-Mamma sa att du har sovit i 4 timmar. Hon tittade på honom en stund med sina klarblå ögon. Sedan log hon och sa:
-Om du hade sovit i en timma till så hade batteriet varit kvartsfullt.

S L U T

/Herr X

Tagged . Bookmark the permalink.