Låååååååååånga leveranstider på Teslor

M3levtid

Nu är det så många som vill beställa elbilar att det har blivit långa leveranstider på dem. Som så många andra biltillverkare har även Tesla fått in massor med nya beställningar på elbilar den senaste tiden. Så många beställningar att kön till att få din bil har blivit lång. Speciellt för vissa modeller.

Vill du till exempel köpa den billigaste Tesla Model 3, den som förut hette Standard Range +, med 18 tums hjul och utan några optioner får du vänta i ett helt år för leverans: Tesla uppskattar leveranstiden till april-juni nästa år! Är du villig att betala 18 tusen kronor extra för 19 tums sportfälgar kan du kapa tre månader och få bilen någon gång under jan-mars 2023. Likaså om du tar någon annan färg på bilen än standard vit, eller om du tar den vita inredningen istället för standard svart.

Även Tesla Model 3 Long Range har lika långa leveranstider: april-juni nästa år, några månader tidigare om du tar 19 tums hjul eller annan färg än vit exteriör och svart interiör.

Av Tesla Model 3 är det endast Performance modellen du kan ha en chans att få leverans av redan i år. Tesla uppskattar leveranstiden till någon gång mellan september och november.

Det är förstås den ökade internationella efterfrågan som har drivit upp leveranstiderna. Tesla Model 3 skeppas till oss från Teslas fabriker i Kina och USA – två länder som båda har upplevt kraftigt ökad efterfrågan på elbilar.

Det ser bättre ut för Tesla Model Y – troligtvis på grund av Teslas nyinvigda fabrik i Berlin.

Du behöver “bara” vänta till september eller november på en Tesla Model Y om du beställer den i dag. Väljer du 19 tums fälgar kan du få leverans kanske rent av redan i augusti.

Leveranstiderna på framför allt vissa utrustningskombinationer på Model 3 har blivit så långa att Tesla överväger tillfälligt stoppa beställningarna. När kön är över ett år är det svårt att förutsäga när, och till vilket pris bilarna kan tillverkas. Det kan leda till frustration både för tillverkaren – men även kunderna.

Med nuvarande världsläge och inflationstakt är det svårt att sia hur mycket bilens råvaror och komponenter kommer kosta om ett år och vilka leveranstider de kommer ha. Beställer du en bil idag måste Tesla försöka förutspå framtiden och sia när och till vilket pris du kan komma få din bil. Går priserna upp mer än Tesla förutspått kan deras vinstmarginaler krympa snabbt.

“Jamen höj priset då bara” skulle man kunna tro. Men tänk om världsläget förbättras och priserna sjunker. Om Tesla säg om ett år sänker sina priser kommer de ha massor med arga kunder som redan beställt eller till och med fått leverans av sina bilar till ett betydligt högre pris. Tesla har lärt sin läxa: när de chock-sänkte sina priser på Model S för tre år sedan sjönk aktiekursen och Teslaägarna protesterade högljutt över sina bilars minskade andrahandsvärde.

Så vill du ha en elbil i år (Tesla eller faktiskt vilket som helst annat märke!) gäller det att klicka snabbt och beställa en redan idag. Ett gott tips är att klicka runt bland hjul, färg och de andra valen och se hur de påverkar leveranstiderna.

Bookmark the permalink.