Prishöjning på gång

Model31b

Ska du köpa en Tesla gäller det att göra det under veckan nu. För på måndag den 18:e mars kommer Tesla höja priset på sina bilar. I ett blogginlägg på Teslas hemsida anger de färre stängda butiker som orsak till prishöjningen.

Tesla kapade priserna rejält på sina bilar i början av mars. Priset på vissa modeller sänktes med över 500,000 kronor. Då hette det att företaget skulle stänga de flesta av sina butiker och sälja bilarna online istället. Vilket fick Teslaaktien att backa då investerare oroade sig över minskad efterfrågan om presumptiva kunder inte kunde provköra bilarna innan de bestämt sig.

Samma helg nyheten kom slog Tesla igen ett 50-tal av sina utställningslokaler i USA och var beredd att stänga även de flesta andra så snabbt som möjligt. Endast en handfull lokaler skulle finnas kvar i större metropol.

Hyreskontrakten verkar dock ha kommit i vägen. Rykten säger att Tesla fick erfara att hyresvärdar inte alls har förståelse för deras snabba beslutsvägar, många lokaler har långa -ibland årslånga- uppsägningstider. Endast 10% av alla utställningslokaler kunde stängas omgående. Tesla skriver i sitt blogginlägg att 20% av lokalerna utvärderas fortfarande om de ska stänga eller inte, men företaget kommer stänga endast hälften så många lokaler som planerat.

Därav kommer företagets kostnader för lokaler och personal inte minska lika mycket som planerat så företaget tvingas höja priserna på sina bilar med i genomsnitt 3% över hela världen.

Den procentsatsen skall dock tas med en nypa salt. För när Tesla sänkte sina priser sades det att sänkningen skulle bli 6%. Priset på vissa av deras bilmodeller i vissa länder sänktes dock med det mångdubbla – uppemot 30%! Svenska priset för Tesla Model X P100DL sänktes till exempel med hela 35%, 597,530 kronor! Vi misstänker att “3%” höjningen kommer ske på samma sätt, att priset för vissa modeller i vissa länder höjs betydligt mer än 3%. Kör de helt symmetrisk prishöjning, med samma fördelning mellan modellerna som senaste prissänkningen skulle det kunna innebära en höjning med över 250,000 kronor på Ludicrous värstingmodellerna. OBS dock att detta är endast spekulation från vår sida!

 


TCS ett år sedan: Ubers självkörande långtradare

För ett år sedan rapporterade vi om ett intressant självkörningskoncept företaget Uber har tagit fram, med självkörande lastbilar mellan städerna där dock de sista kilometrarna till städernas centrum körs av mänskliga förare.

 

Bookmark the permalink.