Laddhybrider är dödsfällor

s500_charge

Amerikanska trafikmyndigheten NHTSA har åtalat 11 biltillverkare efter 13 inträffade dödsfall i USA. Bentley, BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes, Nissan, Toyota och Volkswagen har enligt myndigheten sålt bilar som är direkt livsfarliga.

Problemet är laddhybridernas nyckellösa start och stopp. Folk kan köra hem bilen med eldrift, ställa den i garaget och sedan lämna bilen utan att trycka på stopp-knappen – varför skulle de, bensinmotorn är ju inte igång? Men sedan under natten när batteriet har blivit urladdat körs bensinmotorn igång och kolmonoxidförgiftar ägaren. Ångorna från motorn kan sprida sig i hela huset om garaget ligger i källaren och har i minst ett fall förgiftat ägaren tre våningar upp!

Även vissa extremt tystgående bensinbilar har drabbats, där folk inte märkt att motorn fortfarande är igång och gått ifrån utan att stänga av den först.

Gamla bensinbilar med startnyckel var man tvungen att stänga av motorn för att få ut nyckeln ur tändlåset. Moderna bilar med nyckellös fjärkontroll stänger inte av motorn när man låser bilen!

NHTSA efterfrågar nu antingen en varningssignal som ska ljuda om bilen låses med motorn igång, eller helt enkelt att motorn stängs av när bilarna låses med fjärren. Efter att de i flera år har motsatt myndighetens krav såg NHTSA ingen annan utväg än att stämma biltillverkarna för att få till en ändring.

Naturligtvis drabbas inga elbilar av sådana problem. De elbilar som har en START/STOPP knapp kommer inte kolmonoxidförgifta sin ägare bara för att han har glömt trycka på den. Inget särskilt händer även om man har glömt trycka på knappen – elbilen kommer ju knappast spy ut giftiga avgaser på natten.

Tesla Model S har gått till och med ett steg längre – den har över huvud taget inte ens nån START/STOPP knapp! Närmar man sig bilen låses den upp, sätter man sig i bilen går den igång, går man iväg ifrån bilen stängs den av och låses – utan att man behöver trycka på några knappar! Vilket gör att Teslaägare blir ännu mer benägna att glömma trycka på någon stopp-knapp innan de lämnar en lånad bensin- eller hybridbil.

Lånar du tillfälligt en bensin- eller laddhybridbil: glöm inte att trycka på stopp-knappen innan du lämnar bilen – det kan bli det sista du någonsin glömmer!

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.
 • http://fuiob.xyz gustavmagnusson

  Bra att veta!

 • Elbilisten

  När Opel Ampera kom hyrde vi en för att testa. Till vår förvåning stod den på tomgång när vi kom ut från Tekniska Museet i Stockholm. Tur det inte var hemma i källargaraget det hände… Förbränningsmotorer hör hemma på Tekniska Museet, ingen annanstans.

 • kanylbullen

  kolmonoxidvakt i alla garage avsedda för ICE-bilar känns kanske som en bra idé i största allmänhet? Förstår inte vad biltillverkarna tänker med. Att motorn inte startar igång av sig själv när man låst bilen, såvida man inte manuellt angivit detta i inställningarna, vore väl en bra idé?

 • Eldaria

  -edit- Såg nu att detta var en lite äldre artikel som var länkad från en ny. Sorry att jag väckte en gammal tråd..

  Min 2006 Prius varnar om systemet är igång, och man går ut och stänger förardörren, det är oavsett om nyckeln sitter i eller om den ligger i fickan. Sitter nyckeln i, ja då tjuter det redan när man öppnar dörren, detta oavsett om systemet är igång eller inte. Har inte testat att låsa med systemet igång, däremot har jag provat att en hel dag haft den stående “igång”, och använt den som en generator. Då startade och stannade motorn snällt med jämna mellanrum för att ladda upp batteriet, och vi hade ström via inverter hela dagen, smidigt. Några har gått så långt att de byggt om bilen till att kunna användas som en reservgenerator. http://www.priups.com/

 • Kingsthrone

  Ja detta var något jag påtalade också i en liknande diskussion om en artikel på NyTeknik. Jag fick förstås inget vettigt svar.

  Bara själva uttalandet att nyare bilars avgaser skulle vara renare än luften de suger in är bara trams. Längs en tätt trafikerad gata borde alltså luften vara som renast i stan… Löjligt.

  Nu visar det sig att även väldigt låga halter av avgaser är hälsoskadliga.

  Alla som tycker att avgaser är framtiden räcker upp en hand!