Begagnade Tesla Model S

Begagnad

Tesla Motors har lanserat sidan för begagnade Teslor även på svenska versionen av sin hemsida. Sidan som lanserades i USA i April har visat sig öppna upp Tesla Motors bilar till helt nya demografigrupper.

Edmunds.com undersökte förra månaden vem som köper nya och begagnade Teslor. Gissa vad? Nya Teslor köps framför allt av välbeställda, vem skulle ha trott det? Men det som var intressant i deras undersökning var att de kunde visa att begagnade Teslor köps även av yngre, mindre välbeställda köpare. Däremot är det oförändrat mest män som köper bilarna, nya som begagnade. Över 80% av alla som köper en Tesla Model S är män.

Svenska begagnad-sidan kan bara erbjuda två Tesla Model S för tillfället, till priser runt 8-900,000 kronor. Vill du beställa en Tesla Model S 70 med 42 mils räckvidd och 0-100 på 5.8 sekunder och få den lagom till jul – eller köper du hellre en begagnad P85 för ungefär samma pris med 50 mils räckvidd, 4.4 sekunder till 100 och kan köra iväg den redan nu?

De begagnade bilar som Tesla Motors nu erbjuder på sin hemsida har fyra års, 8000 mils begagnad-garanti isf nya bilars nybilsgaranti. Batterigarantin är oförändrad 8 år från då bilen tillverkades. Bilarna är genomgångna av Tesla Motors och man får även dygnet runt vägassistans på köpet. Bilderna man ser på sajten är dock tyvärr endast exempelbilder – inte bilder på själva objektet (usch och fy, Tesla Motors 🙁 )

Köper man en begagnad Tesla Model S ska man komma ihåg att vissa äldre bilar kan sakna de nödvändiga hårdvarorna som behövs för autopiloten, autobroms, adaptiv farthållare, mm. Bilar tillverkade före september 2014 saknar kameran och radarn som behövs för dessa funktioner. Äldre bilar utan teknikpaket saknar även den GPS-navigering som nuförtiden är standard i bilarna (de har endast begränsad navigering på mittskärmen).

Det kan vara värt att klicka runt bland länderna med hjälp av land-selektorn på botten av sidan. Andra europeiska länder erbjuder fler begagnade Teslor. Det finns dock två länder man ska hålla sig borta från: Norge och Schweiz, då de inte är medlemmar i EU och bilar köpta där måste servas där för att garantin ska gälla. Och frestas inte att klicka på länderna i Nordamerika eller Asien heller – de bilarna är inte kompatibla med elnätet och Superchargrarna i europa. Hittar du dock någon bra begagnad Tesla inom EU så kan det vara tryggt att veta att garantin gäller över hela europa och bilarna kan servas i valfri EU-land.

 


TCS ett år sedan: Gigafabriken byggs i Nevada

För ett år sedan offentliggjorde Tesla Motors sitt beslut om att bygga världens största batterifabrik Gigafabriken i Nevada. Innan dess spelade de skickligt ut ett antal delstater i USA mot varandra: vilken delstat skulle ge bästa möjliga villkor i utbyte mot uppemot 6,500 nya arbetstillfällen? Tesla Motors har dock köpt upp mark i andra delstater också, som ligger beredda inför framtida Gigafabriken 2 och 3. Som vi kunde rapportera för ett år sedan var dock en viktig faktor i beslutet en i stort sett outnyttjad naturresurs som finns i just Nevada.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.