Laddtidsmyten

Om och om igen dyker laddtidsmyten upp när tidningar testar eller skriver om elbilar. Att det tar 50 timmar att ladda en elbil avskräcker nog både en och annan. För att för en gång och alla ta kål på den myten har jag lagt till nedanstående myt till vår gamla mytsida https://teslaclubsweden.se/elbilsmyter/

 

- Men det tar ju 50 timmar att ladda bilen, det orkar man ju inte vänta!

Batteriet är så gott som aldrig tomt. Tesla Motors rekommenderar trefaskontakt för laddning. Det går att ladda från vägguttag men det är snarare en reservlösning.

220_reserv

Mytens ursprung: Elbilstillverkare brukar ange tiden det tar att ladda ett tomt batteri fullt från vägguttag. Många tror att man kör elbilar som man kör bensinbilar: man kör tills tanken är tom och sedan fyller man den till max igen.

Varför myten inte stämmer: Det är inte så elbilar laddas. Dels är vanliga vägguttag snarare en reservlösning, man rekommenderas använda trefas. Dessutom laddas elbilar varje natt så batteriet är så gott som aldrig tomt. Laddtiden som anges är ett värstafall, inte normalfallet.

Att klaga på att det är krångligt att ladda en elbil från ett vanligt vägguttag är som att klaga på att det är krångligt att tanka en bensinbil med hjälp av reservdunken. (“Man måste ju fylla dunken, gå till bilen med den, hälla i, och sen tillbaka och fylla reservdunken igen flera gånger, usch vad krångligt!”) Det går att tanka så, men det är inte det vanliga sättet.

Tesla Motors rekommenderar att du laddar Model S via ett vanligt trefasuttag, en sån där rund kontakt med fem pinnar och rött lock som du hittar i många garage, tvättstugor och kök i Sverige. Ett trefasuttag klarar alltid att ladda batteriet fullt på en natt oavsett hur långt du har kört.

Men åter igen: det är så gott som aldrig du råkar ut för att batteriet är helt urladdat. I och med att batteriet laddas varje kväll så har du alltid en fulladdad bil på morgonen. Nästa kväll behöver du bara ladda tillbaka laddningen för de mil du har kört just den dagen. Har du kört 10 mil en dag har du bara använt 20% av batteriets kapacitet. Det är bara de 20% du behöver ladda tillbaka – inte hela batteriet. Det klarar till och med ett vanligt vägguttag av att leverera över en natt.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.