Litiumgruvorna

Lithium_mine_meme

“Litiumet i din elbils batterier bryts i hemska gruvor” brukar vissa säga när man berättar att man har en elbil. Det cirkulerar även memes på Internet om det. Hur är det egentligen? Ska man skämmas för sin elbil?

Om vi börjar med det självklara först: bilden ovan föreställer inte en litiumgruva – utan La Escondida, världens största koppargruva. Litium bryts nämligen inte i gruvor – för det mesta inte ens i dagbrott. Nedan bild kan ge en ledtråd till varifrån det mesta av världens litium utvinns:

Flaskvatten

Det mesta av världens litium framställs genom att låta mineralvatten avdunsta. I framför allt Chile och Argentina finns det vattenkällor som innehåller massor med litium. Medan vanligt mineralvatten som tex San Pellegrino endast innehåller 0.2 mg litium per liter kan dessa källor innehålla uppemot 1 gram per liter. Långt över tillåtna gränsvärden, vattnet är inte tjänligt för människor.

Lithium_chile

Istället fyller man enorma, grunda bassänger med vattnet och låter det avdunsta med hjälp av solens strålar.

Lithium_lake

Det vita på bilden är inte snö utan litiumsaltet som blir kvar efter att vattnet har avdunstat. Det avdunstade vattnet bildar sedan moln och regnar efter ett tag ner som rent, tjänligt vatten. Därför kan det vara konstigt att prata om hur mycket vatten som “går åt” vid framställningen av litium. De flesta industriella processer kräver rent vatten som sedan förorenas – medan för att framställa 1 kg litium behövs det 1000 liter otjänligt vatten som blir drickbart i processen.

Sidospår: Visste du att en dryck med ovanligt hög litiumhalt var länge läskedrycken 7-Up? Enligt tidningen Sveriges Natur tillsattes litium till drycken när den skapades 1929 med påståenden om att det var bra för hälsan och humöret. Ända till 1948 då de amerikanska myndigheterna satte stopp för användning av litium i läsk.

greenbushes-lithium-mine

Finns det då inga “riktiga” litiumgruvor? Nej, inga sådana med gruvgångar och så. Världens största “riktiga” litiumgruva är ett dagbrott i Australien, se bild ovan. Greenbushes litiumgruva i västra Australien krymper i jämförelse med valfri svensk grustag och har problem att nå samma låga priser som deras sydamerikanska konkurrenter som får fram sin råvara genom att bara låta vatten avdunsta.

cellcontents

Litiumjonbatterier innehåller förvånansvärt lite litium, endast runt 2%. Batteritypen heter inte litiumjon- för att det innehåller särskilt mycket av ämnet utan för att litium är den aktiva ingrediensen i batteriet.

 

Läs mer: Blodsbatterier? Om koboltgruvor och barnarbete.

 


LithiumTCS ett år sedan: Svårt att öppna litiumgruva

Det tar lång tid att skala upp avdunstningsanläggningar för litiumsalt. Och det är svårt att få finansiering till nya litiumgruvor. Det är enklare att få finansiering för nya kolgruvor…


LithiumTCS tre år sedan: Många batterier blir det…

Om alla världens bilar skulle bytas till elbilar – skulle världens litiumreserver över huvud taget räcka till?

Tagged . Bookmark the permalink.