Europas största elbilsmarknad

I vilket europeiskt land säljs det flest elbilar?

Sverige? Nej, nej.

Nederländerna? Fel.

Norge? Väldigt bra gissning, men faktiskt fel även det.

Ionity_station

Tyskland har gått om Norge som europas största elbilsmarknad. Om än bara med ett hårstrå (eller i det här fallet, parkeringshus). Hittills under årets 11 första månader har 57,533 nya elbilar registrerats i Tyskland – mot 56,893 i Norge.

Nu kan man i och för sig hävda “fusk” i och med att det bor 83 miljoner människor i Tyskland, mot bara drygt fem i Norge. Andel elbilar är fortfarande störst i vårt nordiska grannland – men i rent antal har tyskarna nu gått om.

Bäst säljande elbilen i Tyskland är inte tysk. Eller amerikansk för den delen. Hittills i år har 8700 Renault Zoe levererats i Tyskland vilket gör den till den bäst säljande elbilen i landet. På andra plats med 8500 levererade bilar hamnar BMW i3. Tesla Model 3 hamnar på tredje plats med 8100 bilar. Fast leveranserna av den började först i slutet av februari även i Tyskland, modellen har inte sålts under jämförelsens alla 11 månader.

Efter ledartrion är det ett stort hopp ner till resten av elbilarna, VW e-Golf på fjärde plats sålde bara i 6100 exemplar. Mest anmärkningsvärt är att Nissan lyckades sälja endast 2500 Leaf i Tyskland i år. Kan det vara CHAdeMO kontakten i nosen som spökar?

 


M3 door1TCS ett år sedan: Model 3 är inget kristallglas

Har dörrhandtaget frusit fast på vintern? Lugn, hälsar Tesla Model 3 ägaren Terrance från Kanada. Det finns en enkel lösning till hands…

Bookmark the permalink.