Europas största elbilsmarknad

I vilket europeiskt land säljs det flest elbilar?

Sverige? Nej, nej.

Nederländerna? Fel.

Norge? Väldigt bra gissning, men faktiskt fel även det.

Ionity_station

Tyskland har gått om Norge som europas största elbilsmarknad. Om än bara med ett hårstrå (eller i det här fallet, parkeringshus). Hittills under årets 11 första månader har 57,533 nya elbilar registrerats i Tyskland – mot 56,893 i Norge.

Nu kan man i och för sig hävda “fusk” i och med att det bor 83 miljoner människor i Tyskland, mot bara drygt fem i Norge. Andel elbilar är fortfarande störst i vårt nordiska grannland – men i rent antal har tyskarna nu gått om.

Bäst säljande elbilen i Tyskland är inte tysk. Eller amerikansk för den delen. Hittills i år har 8700 Renault Zoe levererats i Tyskland vilket gör den till den bäst säljande elbilen i landet. På andra plats med 8500 levererade bilar hamnar BMW i3. Tesla Model 3 hamnar på tredje plats med 8100 bilar. Fast leveranserna av den började först i slutet av februari även i Tyskland, modellen har inte sålts under jämförelsens alla 11 månader.

Efter ledartrion är det ett stort hopp ner till resten av elbilarna, VW e-Golf på fjärde plats sålde bara i 6100 exemplar. Mest anmärkningsvärt är att Nissan lyckades sälja endast 2500 Leaf i Tyskland i år. Kan det vara CHAdeMO kontakten i nosen som spökar?

 


M3 door1TCS ett år sedan: Model 3 är inget kristallglas

Har dörrhandtaget frusit fast på vintern? Lugn, hälsar Tesla Model 3 ägaren Terrance från Kanada. Det finns en enkel lösning till hands…

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Mocke

    Vad kan förklara tysklands övertagande(? hur länge ?) av tronen? (norge är ju oljeland, har höga löner (och höga omkostnader, men det är därför gränshandeln med sverige som är med i Eu och har billigare varor blomstrar), så de har råd med div satsningar). om man skulle titta på de tre högsta. vilken förklaring finns?