Lösning på problemet

Tesla_TFord

Amerikanska vägverket NHTSA har i måndags proklamerat bestämmelsen “Quiet car” som stipulerar att från och med första September 2019 måste alla elbilar i USA spela upp artificiellt ljud när de kör långsammare än 30 km/h för att varna gångtrafikanter.

Elbilar måste alltså om två år utrustas med högtalare så att de blir lika högljudda som fossilbilar. Lagen påstås ha tillkommit för att värna om gångtrafikanter, men naturligtvis är det bara fråga om lobbyism från fossilbiltillverkarnas sida.

För en sak kan jag som Leafägare säga med säkerhet: artificiella ljud är totalt värdelösa. Alla Nissan Leaf är redan idag utrustade med (o)ljudgeneratorer:

Problemet är att de gående struntar totalt i ljudet och promenerar gladeligen ut framför bilen i alla fall! Folk promenerar gladeligen även framför moderna tysta fossilbilar. Inte förrän föraren rusar motorn -i princip använder den som en tuta- märker folk bilen och flyttar på sig. Men den nu antagna lagen föreskriver endast ett konstant “motorljud”, föraren kommer inte kunna “rusa” låtsasmotorn.

En diskret “chirp” tuta i stil med den Chevrolet Volt har skulle blivit mycket mer användbart. Chevrolet Volt har två olika tutor. Den vanliga brölande och en mycket mer diskret som används till att bara påkalla uppmärksamhet:

Vi kan inte komma ifrån att den här nya lagen påminner väldigt mycket om en annan lag som infördes i England en gång i tiden: the Red Flag act

När bilar var nymodigheter i mitten av 1800-talet var lagmakarna bekymrade om att barn, gravida kvinnor och hästar skulle skrämmas av dem. Därför stipulerades lagen om att framför varje bil måste det gå en man med röd flagga och varna om att här kommer en vagn utan hästar framför den!

Nu skrattar vi bara åt den lagen. Hur kommer framtida generationer skratta åt “Quiet car” lagen? Engelska parlamentet la ner lika mycket tankemöda på 1800-talet som den amerikanska gjorde det nu. Det fanns även förslag om att utforma bilarna med låtsashästar framför så att de skulle se ut som vanliga hästvagnar.

fakehorse

I 13 år fick folk springa framför bilarna med röda flaggor innan verkligheten hann ikapp lagmakarna och lagen avskaffades – hur länge kommer det dröja innan elbilar också slipper låtsashästar?

Vi på Tesla Club Sweden föreslår därför att NHTSA drar lärdom av historien och utformar en mycket mer tidsenlig varningssystem för elbilar:

Tesla_redflag

Framför varje elbil ska det flyga en drönare utrustad med röd flagga. Ljudet drönaren avger räcker för att varna medtrafikanter om att nymodigheten elbil kommer rullandes här. Luftdraget från propellrarna får flaggan att vaja fint och kan påkalla uppmärksamhet även för gångtrafikanter med hörlurar i öronen. Om detta inte räcker är drönaren programmerad till att flyga fram till gångtrafikanten och vaja röda flaggan framför dennes ansikte.

Tagged , . Bookmark the permalink.