Månen, hallå?

NokiaAudiVodafoneMoon

Nokia ska ge månen 4G nätverk har nyheterna berättat oss härom dagen. Projektet låter galet men blir kanske lite mer förståelig om man tittar på vilka andra företag som också är inblandade.

Basstationen kommer ha en första kund när den når månen: med på månlandaren kommer en liten Audi månbil följa med. Den ska fjärrstyras från jorden (ungefär som Sovjetiska Lunokhod 1970) via 4G nätverket. Hela projektet är ett enda stort reklamjippo för Audi, Nokia och Vodafone.  Från början var det hela ett tyskt ingenjörslag som skulle vara med och tävla i Googles Lunar X Prize, en tävling där de som först landade på månen, körde 500 meter på månytan och skickade tillbaka bilder till jorden skulle vinna 20 miljoner dollar.

På vägen mot månen hade Google några etapp-priser, där teamet “Part-time scientists” som de kallade sig lyckades knipa sammanlagt 750,000 dollar i prispengar för uppnådda delmål, men 23 Januari i år meddelade Google att i och med ingen av de tävlande lagen kommer nå månen innan deadline 31 Mars i år ställer de in hela tävlingen.

Det var då teamet istället vände sig till reklampengar. Säkerligen eggade av mediastormen kring Teslan SpaceX sköt upp i rymden vid testskjutningen av Falcon Heavy beslöt Audi att fortsätta stödja satsningen. En Audi som kör runt på månen kommer nog ge skjuts åt Quattro-försäljningen. (Månbilen kommer också bli fyrhjulsdriven.) Vodafone får också täckningskartor som överglänser andra mobiloperatörers (även om elaka tungor redan pratar om att de borde först fixa täckningen på landsbygden innan de tar sig an månen).

Vodafone har redan fixat följande reklamfilm om projektet:

Som synes kommer månlandaren försöka landa i närheten av där Apollo 17 landade 1972 och Audis månbil kommer försöka åka och ta bilder på den Lunar Rover månbilen som expeditionen lämnade kvar på månytan. (Den månbilen var förresten utvecklad av General Motors och hade engångsbatterier – i och med att litiumjonbatterier var inte ens uppfunna än då!)

Audis reklamfilm om projektet visar alla Audi- och Quattro-märken lilla månbilen bär på sig. Var så säkra att om landningen går bra kommer Audi släppa många reklamfilmer om hur utomjordiskt bra deras fyrhjulsdrift är! Kommer Audi att använda en liten elbil på månen till att sälja bensinbilar här på jorden?

Projektets hemsida berättar hur de tänker köra nära Apollo 17 ladningsområde, varsamt försiktigt för att inte förstöra något. Hur de än gör kommer dock nya hjulspår blanda sig i de gamla, vilket kommer försvåra framtida mån-arkeologers jobb.

Landaren och månbilen behöver dock en raket som ska flyga dem till månen. Enligt planerna kommer landaren skjutas upp i rymden ombord en SpaceX Falcon 9 raket någon gång nästa år. Om allting går bra kommer det vara den första privatfinansierade månlandningen. Det är Falcon 9 låga uppskjutningskostnader som gör rymdäventyr finansierbara med reklampengar.

Samtidigt håller SpaceX själva på att förbereda första bemannade månfärden, som vi rapporterade om för exakt ett år sedan…

Tagged , , , . Bookmark the permalink.