Medelkörsträcka för elbilar

Av alla siffror i gårdagens artikel om Elbilars förbrukning i nytt ljus var det en som framför allt ifrågasattes: kan det verkligen stämma att elbilar körs endast 1 200 mil per år i medel?

Medelkorstracka1999-2019Tack vare Statistiska Centralbyrån har vi all möjlig statistik lättillgänglig och gratis här i Sverige. Trafikanalys släpper årliga rapporter om bland annat medelkörsträckor för fordon. Enligt dem körde varje svensk personbil i medel 1 171 mil år 2019 (senaste året statistiken är färdig för).

Det är faktiskt en minskning jämfört med början av 2000-talet. Fram till 2009 körde varje svensk personbil i medel runt 1 300 mil per år. Sedan dess har denna medel körsträcka ständigt dalat. På 2010-talet låg den runt 1 200 mil. Vi kan bara föreställa vad pandemin har gjort med 2020 års siffror.

Ja, det är ju för alla personbilar sammanlagt. Men kör inte elbilar mer?

För att ta reda på det behöver vi gå till källan till Trafikanalys rapport. Tack och lov är den också tillgänglig gratis online – med färdiga visualiseringsverktyg och allt!
Sorterar vi på drivmedel får vi följande fördelning av medelkörsträckor:

Medelkorstracka1999-2019

Som synes varierar medelkörsträckan kraftigt beroende på bilarnas drivmedel. En genomsnittlig bensinbil i Sverige åkte endast 878 mil år 2019. Dieselbilar nästan det dubbla, 1 635 mil.

Elbilar åkte i genomsnitt 1 075 mil år 2019.

Så vår 1 200 mils uppskattning var faktiskt i överkant. Nu har vi justerat ner siffran i artikeln till 1 100.

Anledningen de siffrorna ifrågasatts var nog att de flesta av våra medlemmar kör ju en Tesla. En elbil som inbjuder till många långa resor till låg kostnad. Men våra medlemmars vardag är tyvärr inte tillämplig på alla elbilister. De som har elbilar av andra märken har ofta mindre batterier och dyrare snabbladdning. Då är man inte lika benägen att åka lika långt med sin elbil. Speciellt om man har en äldre elbil med både små batterier och som dessutom har degraderats till ännu kortare räckvidd.

❤️ Trafikanalys

 


M3nightTCS i går: Elbilars förbrukning i nytt ljus

Hur många gatlyktor motsvarar en elbils årsförbrukning? Vi räknade på det. Och kom fram till ett överraskande resultat.

Bookmark the permalink.