Model 3 på god väg

Model3_silver_red

När Tesla igår kväll presenterade sin årsrapport kom det flera positiva nyheter om Tesla Model 3.

Mot alla odds verkar tillverkningen kunna komma igång i Juli i år. Inte ens evige tidsoptimisten Elon Musk trodde det i fjol och än färre övervägde ens möjligheten. Nu talar Tesla om “start av begränsad tillverkning i Juli” och “volymproduktion i September”. I fjärde kvartalet hoppas de kunna komma upp i volymer kring 5,000 Model 3 i veckan.

Skulle de lyckas med det kan det handla om uppemot 50,000 tillverkade Model 3 redan i år – fast det är enbart vår egen gissning, inget Tesla har comittat sig till. Och ska bilarna börja tillverkas i Juli måste designstudion öppna redan innan sommaren. (Åter igen vår egen gissning.)

Däremot berättar kvartalsrapporten om att Tesla Model 3 har krocktestats med “positiva resultat” och att fabriken i Fremont håller på att förberedas inför volymproduktionen.

Gigafabriken har börjat tillverka batterier, och innan årets slut ska Tesla berätta var någonstans de ska bygga fler framtida Gigafabriker. Rapporten nämner tre-fyra ytterligare fabriker förutom Gigafabrik 1 i Nevada.

För att Teslas serviceanläggningar ska kunna serva framtidens mångdubbelt fler bilar ska Tesla storsatsa på deras ranger service som åker ut till kunderna och utför småreparationer på plats. Enligt Tesla kan 80% av alla servicefall utföras så.

Tesla planerar även fortsätta kraftigt bygga ut sitt Supercharger-nätverk, med en fördubbling av antal Superchargers i USA i år. Vi får se om utbyggnaden kan resultera i några nya stationer i Sverige också.

Det är en väldigt positiv rapport med många glada överraskningar som lämnats av en märkbart självsäkert företag. Förutom nyheterna kring Model 3 berättas det även om att Teslas skattkista nu vuxit till 3.4 miljarder dollar trots alla investeringar i Model 3, Gigafabriken, och Supercharger-, service center- och butiksnätverket.

Vi ser fram emot ett spännande år!

Tagged . Bookmark the permalink.