Model 3 på god väg

Model3_silver_red

När Tesla igår kväll presenterade sin årsrapport kom det flera positiva nyheter om Tesla Model 3.

Mot alla odds verkar tillverkningen kunna komma igång i Juli i år. Inte ens evige tidsoptimisten Elon Musk trodde det i fjol och än färre övervägde ens möjligheten. Nu talar Tesla om “start av begränsad tillverkning i Juli” och “volymproduktion i September”. I fjärde kvartalet hoppas de kunna komma upp i volymer kring 5,000 Model 3 i veckan.

Skulle de lyckas med det kan det handla om uppemot 50,000 tillverkade Model 3 redan i år – fast det är enbart vår egen gissning, inget Tesla har comittat sig till. Och ska bilarna börja tillverkas i Juli måste designstudion öppna redan innan sommaren. (Åter igen vår egen gissning.)

Däremot berättar kvartalsrapporten om att Tesla Model 3 har krocktestats med “positiva resultat” och att fabriken i Fremont håller på att förberedas inför volymproduktionen.

Gigafabriken har börjat tillverka batterier, och innan årets slut ska Tesla berätta var någonstans de ska bygga fler framtida Gigafabriker. Rapporten nämner tre-fyra ytterligare fabriker förutom Gigafabrik 1 i Nevada.

För att Teslas serviceanläggningar ska kunna serva framtidens mångdubbelt fler bilar ska Tesla storsatsa på deras ranger service som åker ut till kunderna och utför småreparationer på plats. Enligt Tesla kan 80% av alla servicefall utföras så.

Tesla planerar även fortsätta kraftigt bygga ut sitt Supercharger-nätverk, med en fördubbling av antal Superchargers i USA i år. Vi får se om utbyggnaden kan resultera i några nya stationer i Sverige också.

Det är en väldigt positiv rapport med många glada överraskningar som lämnats av en märkbart självsäkert företag. Förutom nyheterna kring Model 3 berättas det även om att Teslas skattkista nu vuxit till 3.4 miljarder dollar trots alla investeringar i Model 3, Gigafabriken, och Supercharger-, service center- och butiksnätverket.

Vi ser fram emot ett spännande år!

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Pär

  Lyssnade genom Q&A nu på morgonen och det verkar inte vara helt klart när designstudion ska öppna för allmänheten eftersom de första bilarna kommer att gå till anställda. Det kanske blir först efter att tillverkningen kommer igång i sommar som vi får ta del av detta.

 • Fredrik

  Detta är riktigt trevlig nyhet, då kanske man kan få beställa sin modell3 under året och få den levererad runt nästa sommare (2018). Bara att hoppas min fossil håller fram tills dess :)

  • G F

   Om du bokar nu o Tesla klarar av att skala upp till 10 000 bilar i veckan till nästa årsskifte. Så kan du tidigast räkna med den till julen 2018, om du har tur. Men det är lika bra att boka bums för annars lär det snabbt bli ännu längre kö, när bilen väl börjar synas i trafiken. :)

   • Fredrik

    Modell 3 är redan bokad sedan en tid tillbaka, tyvärr är jag väl ganska långt bak i kön men bättre sent än aldrig.
    Jag hoppas produktions takten öknar snabbt och om Tesla klara hålla vad de sagt så bör ja ha den till nästa sommar… men visst finns de osäkerheter :)

    • Kingsthrone

     Var glad att du troligtvis slipper de värsta barnsjukdomarna.

 • Filip

  Tesla är så himla grymma men att de inte fått upp ett rikstäckande SuC nätverk än i Sverige med uppskjutningar och uppskjutningar är dåligt av dem ändå tycker jag. SuC kom tidigt upp i Sverige men bara i begränsad utsträckning. Det krävs typ 4-5 stationer till för att fixa hela Sverige. Segt att det inte är fixat än :(