Model 3 Track Package

TrackModeV2

Tesla släpper två nyheter som gör performancemodellen av deras Model 3 till en riktig banracer.

Dels en uppdatering av Track Mode inställningen på Performance modellerna. Hittills kunde man endast slå på eller av Track Mode. Med funktionen påslaget blev bilen mycket mer “sportig” i sitt beteende, datorerna ombord tillät föraren göra häftigare, mer avancerade manövrar. Till vardags motverkas hjulspinn och sladd så effektivt att det är ett enkelt nöje framföra 450 hästkrafter på allmän väg. Med Track Mode påslaget är bilen redo för avancerad bankörning, bilen kan både spinna loss och sladda om man trycker gasen i botten. (Läs vår artikel här om hur Tesla utvecklade Track Mode)

Nu uppdaterar Tesla bilarnas Track Mode via en trådlös uppgradering. Och öppnar därmed en helt ny kapitel i bilsportens historia. För med nya Track Mode V2 kommer man kunna ändra bilens balans och beteende i realtid, ute på banan. Vill du ha 50/50 fördelning av kraften mellan fram- och bakhjulen inför nästa kurva – eller ändra till 100% bak och ta svängen med bredsladd? Ska bilens datorer parera sladden eller vill du ha full kontroll själv? Hur kraftfull motorbroms vill du ha? Allt detta kan du justera steglöst ute på banan utan att behöva skruva isär bilen. Nedan video ger en försmak om alla finesser som kommer:

 

Kinnekulle1

Men det behövs mer än så för att en bil ska bli en riktig banracer. Vi märkte det själva när vi tog några elbilar till Kinnekulle Ring för två år sedan. Bilarna höll måttet – men deras däck gjorde inte det. Lättrullade lågenergidäck är inte bästa valet för bankörning. Däcken bokstavligen smälte efter några varv, gummit flagnade och bilarna körde som på smör. För att kunna plocka sekunder på banan måste bättre däck till. Och för säkerhets skull bättre bromsar också.

M3TrackPackage

Därför har Tesla tagit fram en Model 3 Track Package, som har börjat säljas på företagets amerikanska online shop. För $5500 får du:

  • 4 styck 20″ x 9″ Zero-G Performance fälgar med Tesla logga och mutterkåpor
  • 245/35ZR20 XL Michelin Pilot Sport Cup 2 däck på fälgarna (inkl däcktrycksensorer)
  • high-performance bromsbelägg runt om
  • “track-focused” bromsvätska
  • priset inkluderar installation

Det går inte att beställa detta i svenska online butiken än, leveranserna börjar i april i USA.
Track Mode V2 och Model 3 Track Package kommer enbart vara tillgängliga för Performance versionen av Tesla Model 3.

 

Med dessa två uppgraderingar är din Tesla Model 3 redo att piska motståndarna på racingbanan och visa var elskåpet ska stå :-)

Tesla passade på att visa nya Track Mode för ett antal inbjudna influencers (undertecknad erkänner villigt att jag inte är av samma internationella kaliber så jag fick vara utan). Vi får så länge bara njuta av bilderna i ovan video – och planera inför sommaren, då förhoppningsvis både Track Mode V2 och Model 3 Track Package har hittat till Sverige så vi kan bränna lite gummi på svenska racingbanor!

 


RandyTrackModeTCS två år sedan: Tesla Model 3 track mode

För två år sedan berättade vi hur Tesla utvecklade Model 3 Performances Track Mode: en stackars tekniker fick åka bredvid, med laptop i knät medan racingproffs pressade bilen till max på tävlingsbanor…


Kinnekulle6TCS två år sedan: Full fräs på Kinnekulle Ring

Vi tog ett antal elbilar till Kinnekulle Ring för att för första gången i Sverige testa hur de betedde sig på racingbanan. Resultatet var lovande: bilarna trivdes på banan – det var bara däcken som inte höll måttet utan smälte bort.

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • nickysixeight

    Pinsamt – bägge personerna i de bägge videorna erkänner att det är första gången de kör på bana. Det märks också. Helt meningslöst att se de gissa/leka med inställningarna utan att ha koll på vad det gör för varvtiderna. De kör bil som om det vore Forza på XBox.
    Min 17-årige son hade kunnat ge bättre återkoppling på hur den är att köra med olika inställningar.