Uppgradera mittskärmen

infotainment-upgrade

Snart kan de som har en äldre Tesla uppgradera mittskärmen, meddelar företaget på sin amerikanska supportsida.

Tesla Model S och X byggda före April 2018 har en äldre version av mittskärmen, med långsammare processor som inte klarar de grafikintensiva spel och videotjänster nyare Teslor erbjuder. Spel som Beach Buggy Racing och Cuphead, strömningstjänster som YouTube och Netflix har tillkommit i de senaste mjukvarorna som laddas trådlöst ner till bilarna – men de som hade gamla mittskärmen kunde ändå inte ta del av dem på grund av hårdvarans begränsningar.

För $2500 inkl installation kommer kunderna kunna byta ut sin mittskärm till nya modellen och få tillgång till dessa, och andra framtida funktioner. Listan över nya finesser på Teslas amerikanska supportsida är lång:

infotainment-upgrade

Förutom spelen och YouTube, Netflix, Twitch, Caraoke och TRAX kommer även allmänna responsen på skärmen bli snabbare, och bilar med Autopilot 2.0 kommer även kunna spela in det kamerorna ser på anslutet USB minne.

WiFi mottagningen förbättras med 5GHz stöd – men radion tappar av någon anledning FM-mottagaren? Endast webbradio tillgänglig.

När uppgraderingen når Europa utgår vi ifrån att byte till nya mittskärmen även kommer skänka stöd för 4G trådlös internet.

Uppgraderingen rullas just nu ut i USA, först erbjuds den till ägare av Tesla Model S och X tillverkade före April 2018 som har Autopilot 2.5. Om en månad är det de som har Autopilot 2.0 ägares tur, sedan övriga. Inga detaljer om tidplanen för Europa är kända än. Vi vet inte än var svenska priset kommer hamna.

Tesla skickar mejl till alla berörda ägare och erbjuder uppgraderingen. De som nappar på erbjudandet och köper nya mittskärmen får boka tid på verkstad för bytet via en speciallänk i mejlet. Det går inte att boka byte via vanliga Tesla-appen. Alla sådana försök tas automatiskt bort. Man får vänta på sin tur att få mejlet.

Att på detta vis erbjuda uppgradering av mittskärmen är ännu ett led i Teslas strävan att hålla även redan sålda bilar up-to-date med nya funktioner och finesser. Mjukvaran som gratis skickas ut även till ägare som har många år gamla bilar fortsätter skänka nya färdigheter till bilen – men börjar begränsas alldeles för mycket av föråldrad hårdvara i äldre bilar. Därför är det glädjande att Tesla nu erbjuder ägarna blåsa nytt liv i sina gamla bilar.

Men ska vi vara kritiska måste vi också nämna att äldre bilar som oftast inte har garanti kvar tyvärr har börjat råka ut för en konstruktionsfel i mittskärmens dator som i värsta fall kan göra bilarna obrukbara. Djupt inne i datorn finns det ett minneschip som loggar allt bilen råkar ut för. Den loggen skrivs dag ut och dag in till samma minneschip – som efter några år kan fallera och börja tappa minnet. Då samma chip även används till annat kan detta medföra att mittskärmens grafik börjar glitcha och i värsta fall kan hela skärmen bli svart och sluta fungera. Det är trevligt att Tesla nu erbjuder kunder att kunna köpa ny mittskärm – men vi skulle ha önskat att åtminstone de som fått problem med sina minneschip kunde fått nya skärmen gratis, även efter garantiperiodens slut.

 


Resizer_15625197396560TCS ett år sedan: Fix för gula kanter

Äger du en äldre Tesla och är allmänt nöjd med mittskärmen du har, vill egentligen inte byta upp dig – men är irriterad över gula kanter som har dykt upp runt skärmen? Då kan du få hjälp från Tesla verkstaden som med UV-ljus kan trolla bort de gula kanterna.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Kenneth

  “konstruktionsfel i mittskärmens dator som i värsta fall kan göra bilarna obrukbara” – borde Tesla inte byta ut dem då bara utan kostnad?

 • Måns

  Älskar att Tesla ger ägare möjligheter att uppdatera, men betala 25 papp för att få lite snabbare skärm, snabbare wifi (meningslöst), några spel och FM-radio försvinner – det enda som visa dagar går att få igång under dom 15 minuters pendlande jag gör. Nej tack.

 • Eldaria

  Har inte nyare teslor FM-Radio? Tänker på att det under Improvements står att AM, FM och Sirius tas bort, hur det nu är en “Förbättring”?

  • Storapa

   Jo, men MCU2 har ethernetansluten Tuner, vilket gör det för svårt/dyrt att lösa när man byter ut MCU1 och endast analog FM-antenn finns framdragen.

   Håller med om att det är lite magstarkt att kalla det förbättring.