Model S pris höjt

Före:

FuskprisEfter:

 

priser_20150824

Igår höjdes priset på Tesla Model S, precis som vi här på Tesla Club Sweden hade förvarnat om. (Det är lönsamt att läsa oss! ;) ) Ni som hann beställa era bilar i tid till gamla priset, grattis!

Billigaste instegsversionen Model S 70 kostar därmed från 798,000 kronor, medan en maxad P90DL med alla tillbehör kostar kring 1,6 miljoner hädanefter.

Priserna höjdes med 3% på grund av den starka dollarkursen. Liknande prishöjningar har skett i alla övriga Europeiska och även en del andra länder. Bilarnas pris i USA har inte ändrats. Tesla Motors har som policy att deras bilar kostar lika mycket över hela världen, de lägger endast på fraktkostnaden och räknar om priset till lokala valutan. Moms betalas i mottagarlandet, så en femtedel av bilens pris hamnar i svenska skattemyndighetens händer. Tesla kör inte med “gungor och karuseller” som vissa biltillverkare där de håller konstgjort låg prisnivå i ett land – och högt i något annat där de vågar ta mer betalt. Nackdelen med den rättvisa prismodellen blir dock tyvärr kraftiga prisvariationer vid valutasvängningar.

Tittar vi på prisnivåerna i ett historiskt perspektiv kostade en Tesla Model S 85 i November 2013 från 720,950 kronor. Dagens Tesla Model S 85 kostar från 906,000 kronor (fast den har automatisk nödbromsning, DAB-radio och andra finesser som 2013 års Tesla saknade, så jämförelsen haltar). Tesla Model S pris har alltså gått upp med 25% under knappa 2 år – fast inte undra på det, då dollarkursen har gått upp med 30% under samma period! (6:50 i November 2013 mot dagens 8:50) Ett amerikanskt företag som tillverkar sina produkter i USA vill ha betalt i dollar – som vi i Europa har mindre och mindre råd med.

Skulle däremot kronan stärkas mot dollarn kan vi nog se fram emot sänkta priser i framtiden. Tesla Motors har på exakt samma sätt de höjt priserna även sänkt de i de länder där dollarkursen har sjunkit. När tex schweizerfrancen stärktes mot dollarn justerade Tesla Motors ner sina priser där efter några månader.

Kommer Tesla höja sina svenska priser även i framtiden? Eller kanske rentav sänka dem? Håll ett öga på dollarkursen för att få en föraning!

 


TCS ett år sedan: Hur långt kan man åka?

För ett år sedan gick vi till botten med den eviga frågan “jo men hur långt kan man åka med en Model S?”
Frågan besvaras enklast med vår tydliga graf.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • vigge50

  Var inte 720,950 kr innan dem lade till vagnskadeförsäkringen på 50000? Inte helt rättvist att jämför dem priserna is fall.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Vagnskadeförsäkringen höjde priserna med 25,000 kronor till 745,950. Bilarna har blivit så pass olika på dessa två år så jämförelsen haltar hur man än gör – vilket jag också har skrivit.

   Tesla Motors har hur som helst inte tagit ut hela merkostnaden pga dollarkursen (vilket märktes tom i kvartalsrapporten), så vid eventuell sänkning av kursen kommer de kanske att “ta igen” lite innan de sänker priserna. Men det är ren spekulation från min sida.

   • Filip

    De tjänar också en hel del på stark dollarkurs. Mycket av deras delar och maskiner köper de utifrån USA och dessa blir billigare. Jag läste någon stans att Tesla tom. går plus minus noll på att dollarkursen ändras.