Model X spionbilderna

 

Med 30 stycken Model X testbilar var det bara en tidsfråga innan de skulle hittas och fotograferas. Så blev det förra veckan. Några bilder som dök upp på Facebook röjde stor uppmärksamhet:

Noskonen verkar vara mindre markerad – eller rent av helt borta? Framljusen är maskerade, likaså sidorutan. Vår medlem Herr X verkar rent av ha hittat spår av att bilderna själva är manipulerade (så det skulle vara Tesla Motors själva som har “läckt” dem).

 

ModelXrear

Bakifrån syns ännu mer maskering av sidorutorna, och en för oss européer glädjande detalj längst nere på bilens bak: dragkrok! Eller snarare, avtagbar dragkrok som är avtaget, så det är bara dess fäste som är synligt. Ovanför dragkrokens fäste saknas ett rektangulärt stycke av bilens bakre stötfångare som har skapat lite debatt. Vissa spekulerar om skidförvaringsutrymme, vissa om aerodynamik, andra om en panel som helt enkelt bara saknas (hallå, bilen är ju bara en testbil). Jag skulle vilja lansera ännu en teori: inspektionslucka för dragkrokens infästning till bakre balken. Och vad är det med bakdörren – är den inte ordentlig stängd eller?

Bilderna rönte stort uppseende – ända tills en medlem på Tesla Motors Club jämförde dem med gamla prototypen:

Skillnaderna mot gamla Tesla Model X prototypen verkar inte vara jättestora. Är det en ommålad, ombyggd prototyp vi ser, eller blir slutliga verkligen Model X så pass lik de första prototyperna? Inte enligt vad vi har hört, bla från vår egen medlem Henrik som är en av de få som har sett en av Tesla Model X senaste testbilar. Så här säger han om dem: “Framsidan och baksidan är ändrad – Får inte säga hur dock. Mittendelen liknar prototypen – men den är lite “mer häftig” så mycket kan säga… Det finns såklart en del designelement på bilen som är kvar – Men *host* bilen har en annan storlek nu.” Verkar inte vara så på dessa bilder som mest liknar prototypbilen.

Frågan kvarstår alltså: är det en gammal ommålad prototypbil vi ser på bilderna, eller kommer slutliga utformningen av Tesla Model X verkligen se ut så här? Den frågan får vi tyvärr vänta på svaret på, då Tesla Motors enligt Elon Musk inte kommer att i förväg avslöja Tesla Model X slutliga utseende. Bilen kommer inte att ställas ut på nån bilmässa inom snar framtid, utan visas upp först nära på innan leveranserna påbörjas. Vi får dock se hur länge Tesla Motors kan behålla sin hemlighet: kommer bilens slutliga utseende avslöjas av någon spionfotograf innan Tesla Motors egen presentation av den?

 


TCS ett år sedan: Övergiven Tesla

För ett år sedan rapporterade vi om hur pass bra Tesla Model S klarar sig om den står oinpluggad vid tex en flygplats om man åker bort några veckor. Bilen verkar tappa mindre än 1% laddning per dag, så man kan lämna den många veckor oinpluggad utan större bekymmer.

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.
  • Elbilisten

    Förlåt om jag är lite konstig. Men är det åtminstone inte lite kul att bilen passerar Phan’s Smog Station och strax efter en Shell-mack? Var det en slump eller inte att bilden togs just där?

  • Fabian Rappe

    Många på TMC säger att detta kan vara bilder tagna av Tesla själva samma sak med hamnfilmen. Jag ställer mig frågande. I så fall skulle det vara kul att de tänkt på det med smoggen och macken. Läckor för att skapa rubriker. Elon är ju ganska bra på det. Jag blir mer och mer sugen på en X istället för en S om man ska skaffa barn snart. Jag är en av dem som faktiskt kan tycka att falcon dörrarna ger jättemycket funktionalitet. Vill dock se krocktester och markfrigång innan jag köper (Bonde, så markfrigång är rätt viktigt). Tror att den riktiga X kommer vara lite olika dessa prototyper. Varför skulle de köra runt och visa upp 30st när de hade gjort så mycket för att dölja hur den ska se ut i hamnvideon?

    Det känns som Elon vill göra en D-show typ. Han älskar ju att visa upp sina prototyper och bedrifter. Och vi gillar ju att kolla:P jag har nog sett varje Elon, Spacex och Tesla videos som finns på nätet+ läst sjukt många artiklar.