Nissan slutar med elbilar i Europa?

Leaf2

Det går knaggligt för Japans näst största biltillverkare. Redan innan pandemin hade de problem med lönsamheten i flera marknader. Utvecklingen de senaste månaderna var därför ett hårt slag för Nissan. Rykten började spridas om att företaget planerade dra sig ur Europeiska marknaden för att koncentrera sin försäljning till enbart Japan, Kina och USA.

Nu försöker biltillverkaren lugna de europeiska kunderna och återförsäljarna att Nissan kommer inte alls dra sig ur Europa, “bara” överge sin elbilssatsning och istället koncentrera sig på stora SUV-ar med avgasmotorer.

Slutliga beskedet sägs komma 28:e maj men enligt källor Reuters pratat med kommer Nissan främst satsa på sina succé SUV-ar Juke och Qashqai i Europa och överlämna elbilsmarknaden till samarbetspartnern Renault.

Snacka om kortsiktigt beslut. :roll:

Tyvärr kommer vi få se liknande desperata åtgärder även från flera andra biltillverkare. Säljraset och den ekonomiska krisen pandemin har medfört tvingar dem koncentrera sig på att sälja mer av gamla beprövade, vinstgivande avgasbilsmodeller istället för att utveckla nya dyra teknologier. Men för att kunna sälja bilar även om några år måste de satsa på dessa nya teknologier. Inte bara eldrift utan även ökad grad av datorisering och självkörande bilar. Nu håller de bara på att måla in sig i ett hörn.

Skulle Nissan sluta sälja elbilar i Europa medför det även att sista elbilen som använt CHAdeMO snabbladdare försvinner från marknaden. Det kommer befästa laddstandarden CCS totala dominans på vår kontinent och medföra att inga nya snabbladdare kommer utrustas med CHAdeMO kontakter.

Nissan kommer kalla nyheten för lugnande besked – vi kallar det för spik i kistan.

Tagged , . Bookmark the permalink.