Norrköping bättrar på sig

När vi jämförde laddinfrastrukturen i Sveriges städer i fjol var det en stad som kom på jumboplats, med råge: Norrköping. Därför överlämnade vi priset “Sveriges värsta stad för elbilister” till Norrköpings kommunstyrelses ordförande Lars Stjernkvist vid en ceremoni i Augusti i fjol. Priset rönte stor uppmärksamhet i media och Lars Stjernkvist lovade krafttag i framtiden. Var det tomma politikerlöften eller skulle det äntligen hända någonting i staden?

Lokaltidningen Norrköpings Tidningar har nu ett år senare följt upp läget i staden, och vi kan med glädje konstatera att vår lilla “spark i rumpan” verkar ha gett resultat:

NT170711

Försäljningen av elbilar har ökat med 73% i staden. Men även antalet laddställen har ökat explosionsartat sen i fjol, då Sveriges tionde största stad endast kunde erbjuda 4 laddplatser med 2 vanliga vägguttag per ställe. Allt som allt 8 vägguttag – plus en snabbladdare ute vid E4:

Norrköping 2016

Norrköping 2016

Norrköping 2017

Norrköping 2017

Nu ett år senare har antalet laddställen mer än fördubblats enligt kartan på uppladdning.nu

De nya laddplatserna är utrustade med moderna Typ2 kontakter, 3 av dem har till och med snabbladdare. Förutom publika laddstolpar från Clever har även flera köpcentra skaffat egna laddplatser. Fortums snabbladdare ute vid E4 har fått konkurrens av E.ON-s precis bredvid – och Clevers och Vattenfalls norr respektive öster om staden.

I fjol hade Norrköping 4 laddställen (med 2 ladduttag per ställe), plus en snabbladdare ute vid E4. Årets 14 laddställen, varav 4 snabbladdare innebär därmed en imponerande ökning. Speciellt om man räknar procent blir det fina siffror – fast det är ju lätt när man har börjat från så pinsamt låga nivåer.

Norrköping ståtar nu med 38 ladduttag fördelade på 14 olika laddställen. Räcker det för att lämna jumboplatsen över till någon annan stad? Eller har de trots sina ansträngningar fortfarande inte kommit ikapp övriga Sverige? De andra städerna har ju heller inte suttit stilla utan även de byggt nya laddplatser. Spännande resultatet kommer nästa vecka!

Tagged . Bookmark the permalink.
  • sesundbackl

    Skönt att du är tillbaka Tibor!

  • Filip

    Välkommen tillbaka. Det var varit ett par kämpiga veckor utan TCS nyheter!