Nu kan du få Android Auto till Tesla

AndroidAuto2

Många har längtat efter att få Android Auto på Tesla bilarnas mittskärm. Android Auto är en tjänst som låter Android telefoner köra appar på olika bilmodellers skärm. Det är inte en direkt spegling av mobilens skärm, apparna måste ha stöd för Android Auto men det finns ändå mångdubbelt fler appar än vad Tesla erbjuder.

Android Auto kör själva appen på din mobil, det är bara visningen som flyttas från mobilens skärm till bilens. (Till skillnad från tex Polestar som kör Android Automotive OS direkt i bilen, ingen mobil behövs.) Vissa bilmodeller kräver att du ansluter din telefon med USB kabel medan andra kan köra trådlöst.

Medan många Teslaägare är nöjda med de appar Tesla erbjuder i sina bilar vill andra ha mer. Android Auto erbjuder appar som Waze, Storytel och Sveriges Radio för att nämna några populära appar Teslas bilar saknar. Det har länge pratats om att Tesla skulle öppna upp för fler appar, antingen via en egen appstore eller genom att spegla mobilens skärm via Android Auto eller Apple Carplay. Åren har gått men inget har hänt.

TeslAAÄven nu är det inte Tesla själva som officiellt släppt Andoid Auto utan företaget AAWireless. De har skapat en app TeslAA som skapar en webbsida i din mobil som du kan komma åt via bilens webbläsare.

Du slår alltså på mobil hotspot på din mobil och låter bilen ansluta sig till den via WiFi. Sedan öppnar du webbläsaren på bilens mittskärm och surfar till www.androidwheels.com

När bilen öppnar den webbsidan genereras sidans innehåll av din mobil. Resultatet blir att Android Auto skärmen dyker upp i webbläsaren på din Teslas mittskärm.

TeslAA appen kostar 55 kronor att ladda ner från Googles Play Store. Men att sätta upp allting första gången tar sin lilla tid. Det är långtifrån rättframt. Jag kunde till att börja med inte ens hitta TeslAA appen i Play Store på min mobil! Jag var tvungen att gå via min dators webbläsare (länk) och köpa appen där. Efter det laddades den ner av min mobil automatiskt och dök upp där.

Nästa steg var att tillåta massa permissions och därefter sätta upp mobil hotspot på min telefon. Sedan att köra igång bakgrundsappen på mobilen. Man kan ställa in att mobilen gör det automatiskt så snart den detekterar bilens blåtand i närheten eller starta den manuellt.

Efter att Tesla har släppt funktionen att bilen kan koppla upp sig till WiFi även under färd kan man nu låta bilen koppla upp sig till mobilens hotspot, öppna webbläsaren och surfa in till www.androidwheels.com

AndroidAuto1

Har man gjort allt rätt dyker då Android Auto skärmen upp i bilens webbläsare. Startskärmen är Google Maps men genom att trycka på (O) hemmaknappen nere till vänster kan man komma till huvudmenyn och välja valfri app man har på sin mobil (som stödjer Android Auto).

Funkar det? Ja. Funkar det bra? Nej.

Problemet med TeslAA är att allting fungerar bara… typ. Titt som tätt fryser webbsidan och man måste ladda om den. Mobilen blir trög som sirap, det känns hur överansträngd den blir. (En gammal Samsung Galaxy S8 iofs, nyare mobiler kanske fungerar bättre.) Jag fick dessutom dålig WiFi mottagning mellan bilen och mobilen. När jag la mobilen på laddplatsen i mittkonsolen blev det dock bättre. Allt flöt på ett tag – tills det frös igen.

Även appar som visar video och spelar ljud fungerar. Videon blir dock väldigt hackigt. Ljudet som kommer via blåtand från mobilen är av betydligt bättre kvalitet. Man ska välja ljudkälla blåtand på bilstereon, fast glömmer du det är det inte hela världen ljudet dyker upp som ett låtsas mobilsamtal då istället.

Har du en kraftfull mobil med bra WiFi kan det dock fungera ganska bra. Du behöver då inte ens göra något, så snart du kommer fram till din bil detekterar mobilen det och kör igång alla behövliga bakgrundsprocesser. Sedan är det bara att öppna rätt sida i bilens webbläsare och plötsligt har du Android Auto i din Tesla! Du behöver inte ens ta fram mobilen ur din ficka.

Har du en lite äldre mobil som jag kan det bli en lite mer meckig och dålig upplevelse. Men för 55 kronor kan det ändå vara värt att testa.

Bookmark the permalink.
 • sesundbackl

  Tack för info. Känns som jag klarar mig bra utan Android Auto!

 • Peter G

  Skulle man tjäna på att ha en mobil 4G router i bilen tro? Så den sköter nätverket så slipper mobilen det.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Nej det fungerar inte. Apparna körs på din mobil.

   • Peter G

    Jaha ok. Tack. Så det hjälper inte att dom bara är på samma nät? Den kanske förutsätter att det är routern som har webbsidan?

    • Peter G

     Kan svara på min egen fråga här. Ja det blir ju så att mobilen via appen adressöversätter sidan till sig själv.

 • martinot

  Dags för Tesla att tillåta externa utvecklars appar och skapa en Tesla Appstore!