Nya Supercharger stationer

Supercharger_TESLA

Tesla har uppdaterat kartan över sina Supercharger snabbladdarstationer på sin hemsida, markerat var de tänker bygga nya stationer den närmsta tiden.

SuC_2022-10-13Den här gången är det ganska svårt att se var de nya stationerna ska hamna. Tesla verkar ha bytt taktik och bygger nu dubbla stationer på flera orter: en ny station i närheten av den gamla. Man måste zooma in på kartan för att se dem.

Som i Sundsvall där staden kommer få sin tredje Supercharger station, norr om staden. Öppningsdatumet för stationen har dock flyttats från tidigare Q3 till nu Q4 i år.

Östersund kommer också få dubbla stationer: dagens station i Krokom norr om staden kommer få avlastning när nya stationen söder om staden öppnar i Q4 i år.

Även Mora kommer få en till Supercharger station, några hundra meter norr om dagens. Förväntad öppning Q4 2022.

Gävle kommer också få en till Supercharger station förutom den vid Gävlebro. Gävle West kommer troligtvis placeras längs med E16 och invigas Q1 2023.

Avesta och Fagersta knappt tre mil från varandra kommer få var sin Supercharger station. Men inte i Q4 i år som tidigare planerat utan i Q2 respektive Q1 2023.

Västerås ska få en Supercharger station Q4 i år enligt kartan.

Stockholm verkar få två nya Supercharger stationer Stockholm South i Farstatrakten och Stockholm East i Nacka. Båda öppning Q1 2023. Förvirringen är dock total: pluppen i Nacka heter Stockholm Central på kartan – och i Teslas lista över Superchargers är den redan öppen! Heter Stockholm South, står på Storgatan i Östermalm enligt kartan – men har “Gäddede Tätort” som angiven adress! Någon på Tesla har en katt som kom i närheten av tangentbordet 🙂

Örebro ska få en Supercharger Q3 2023 (eller Q3 2021, dubbla budskap i listan men 2021 har ju redan varit).

Mellan Linköping och Ödeshög kommer Mantorp att få en Supercharger station Q1 2023.

Polkagrisstaden Gränna kan få en Supercharger Q1 2023, men inte vid själva staden utan snarare vid motell Vätterleden en mil söderut, av pluppens placering på kartan att döma.

Stenungsund norr om Göteborg ska få en Supercharger station Q4 i år om allt går enligt plan.

I Göteborg planeras två eller tre nya Supercharger stationer, i Mölndal, Västra Frölunda och Partille. Det listas i alla fall tre stationer i listan över Superchargers på Teslas hemsida – fast vi ser bara två pluppar på kartan, inne i staden och i Partille utanför. Mölndal och Västra Frölunda beräknas bli färdiga i Q4 i år, Partille ett kvartal senare. Oavsett hur det blir kommer dock Göteborg snart få fler Supercharger stationer än dagens enda i Kungälv norr om staden.

Helsingborg kommer få en Supercharger station i Q4 i år. Lite senare än de tidigare planerna på Q3.

Ronneby verkar få en Supercharger i Q4 i år, i närheten av flygplatsen. Den felplacerade markören för Karlskrona har däremot försvunnit från kartan.

Malmös kommande Supercharger station heter Arlöv, en förort norr om staden. Fast pluppen på kartan ligger i Svågertorp söder om staden. Förväntad öppning Q2 2023 så Tesla har gott om tid att bestämma sig.

Vi måste säga att kartan är mer förvirrande än vad den brukar vara. Speciellt när kartan inte längre stämmer överens med listan över Superchargers.

Men vi undrar över vart Superchargern i Piteå tagit vägen? Den skulle invigas i år enligt förra kartan – men är helt borta från den nya. Även “coming soon” pluppen i Lycksele har försvunnit (dock har Superchargern i Malå i närheten blivit verklighet och invigts sedan dess). Oskarshamn har också blivit av med sin plupp.

Tesla fortsätter med sin kraftfulla expansion i Sverige – vi önskar dock att han eller hon som gör kartan håller katten borta från tangentbordet nästa gång.

Tagged , . Bookmark the permalink.