Ännu fler Superchargers på gång

Supercharger_TESLATesla har uppdaterat kartan på sin hemsida där de visar var de planerar öppna nya anläggningar.

SvenskaSuC_2206Innan året är slut planerar Tesla öppna en ny Supercharger laddstation i Piteå.

Malå strax söder om Arvidsjaur ska öppna redan det här kvartalet, följt av Lycksele efter sommaren.

Dessa stationer kommer öka på kapaciteten i Norrlands inland, ett område som mest är en enda stor vit fläck på andra laddoperatörers kartor.

Supercharger stationen i Örnsköldsvik har varit igång sedan 2016 men nu planerar Tesla bygga en “Örnsköldsvik South” station Q4 2022 enligt kartan 50 meter söder om befintliga stationen. Då positionerna för framtida stationer på kartan endast är ungefärliga kommer den nya stationen nog ligga lite längre bort än så.

Stationen i Östersund som skulle blivit färdig i det här kvartalet har dock skjutits i tiden till Q4 i år.

Sundsvall kommer bli en veritabel Supercharger-Mekka då förutom dagens två stationer nu även planeras för en tredje norr om staden med planerad öppningsdatum Q3 2022.

Avesta och Fagersta knappt tre mil från varandra kommer få var sin Supercharger station i Q4 i år.

Västerås får vänta lite till på sin Supercharger station, den skulle blivit färdig under Q3 men har nu skjutits till Q4 i år.

Stockholm Central stationen som skulle blivit invigd redan nu i våras har plötsligt halkat ner i prioritering och endast har en “date to be confirmed” markering nu.

Stockholm South öppningsdatum har också flyttats från Q1 till Q3 2022.

Örebro som först planerades till Q3 2021, sedan flyttats till 2022 har även den degraderats till “date to be confirmed” nu.

Stenungsund vid västkusten skulle ha fått en station ungefär nu enligt de tidigare planerna – nu kanske i Q4 i år.

Göteborg Supercharger har däremot fortfarande samma planerade öppningsdatum i Q3 2022, likaså Halmstad som fortfarande planeras öppnas redan nu under Q2. Även planen för Helsingborg är oförändrat Q3 2022.

Oskarshamn får vänta några månader till på sin station, öppningsdatum har flyttats från Q3 till Q4 2022.

Tesla behöver förbättra sina geografikunskaper då det finns två planerade stationspluppar i Ronneby: en som heter Ronneby med planerad öppning Q4 2022 – men även en som heter Karlskrona! Den staden är mer än 2 mil längre österut men vi förlåter Tesla bara de hinner inviga även den stationen innan årets slut, som de planerat.

Den centrala stationen i Malmö hade förut en planerad öppningsdatum Q2 2022 men har nu nedgraderats till “date to be confirmed”.

Det framgår inte av laddkartan vilka av dessa nya stationer som kommer vara öppna för allmänheten men vi utgår ifrån att alla. Alla nya stationer räknas dock endast få Supercharger V3 laddstolpar – har du en äldre Tesla Model S eller X är det hög tid att uppgradera laddporten till att bli CCS kompatibel om du vill kunna ladda där.

Förutom ovan listade nya stationer planerar Tesla även utöka antalet laddstolpar på vissa befintliga.

Jämför vi nya kartan med den företaget presenterade i februari ser vi att både Strängnäs och Strömstad (vilket bra namn på en Supercharger station!) har fått sina stationer sedan dess men att pluppen från Södertälje har försvunnit. Tesla verkar satsa stort i norra Sverige medan flera av de sedan tidigare planerade stationer i södra Sverige kommer dröja längre innan de blir verklighet.

Tittar vi på övriga Europa planerar Tesla förtäta nätverket, massor med nya Supercharger stationer planeras i bland annat Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och England.

Bookmark the permalink.