Nya Superchargers 2022

SuC_Bjorkliden

Tesla har uppdaterat sin officiella laddkarta med 17 nya ställen i Sverige där de planerar bygga Supercharger snabbladdarstationer.

Vi börjar dock vår lista med Superchargern i Pello som visserligen rent tekniskt kommer ligga i Finland några hundra meter från Svenska gränsen men som ändå kommer underlätta för Teslaägare i Pajala och Övertorneå trakten. Tesla planerar bygga den stationen i höst i år.

SuC_2022-02-07Nordligaste nya stationen i Sverige i år blir i Östersund, planerad bli färdig i Q2 2022. Troligtvis söderut, då det redan finns en Supercharger i Krokom 2 mil norr om staden.

Superchargern i Avesta mitt emellan Borlänge och Enköping har ingen närmare planerad öppningsdatum, Tesla uppger endast “under 2022”.

Det kommer öppnas en Supercharger i Västerås Q3 2022 enligt planerna.

Superchargern i Örebro var lovad till Q3 i fjol men nu uppger Tesla endast “under 2022” som planerad öppningsdatum.

Strängnäs är en ännu mer långkörare då den först dök upp på 2020 års karta men fått senarelagt datum i fjol. Vågar vi hoppas på Q1 2022 som det står på kartan nu?

Södertälje kan få en Supercharger Q1 2022, strategiskt beläget mittemellan Tystberga och Stockholm och där E4 och E20 delar på sig.

Stockholm Central och Stockholm South fanns med redan på fjolårets karta men har fått senarelagda datum, till Q1 2022.

Oskarshamn och Karlskrona har dykt upp på årets karta, med planerad öppningsdatum Q3 2022.

På västkusten planeras det en hel radda Superchargers längs med E6: i Strömstad Q1, SkeeStenungsund och Halmstad Q2, och i Helsingborg Q3. Den i Helsingborg var iofs redan med på fjolårets karta.

Förutom Stockholm ska även Göteborg och Malmö få Superchargers inne eller i anslutning till staden, i Q3 respektive Q2. Göteborgs var iofs redan med på fjolårets karta även den.

Där har vi årets 17 nya planerade stationer. Med sorg i vårt hjärta märker vi dock att den Superchargern Tesla planerade att öppna i Lycksele i fjol har försvunnit från årets karta.

Teslas laddnätverk är den enda som täcker hela Sverige, från Riksgränsen i norr till Ystad i söder. De nya stationerna kommer förtäta den redan befintliga nätverket men Tesla har egentligen inga vita fläckar kvar på den svenska kartan.

Tittar vi på våra grannländer kommer de planerade stationerna i Rovaniemi och Oulu täcka norra Finland i Q1 resp Q3 och Lettland verkar få sina första Supercharger stationer i år. Både Helsingfors i Finland och polska Gdansk planeras få egen Supercharger inne i respektive stad nu under första kvartalet. E20/E45 genom Danmark förväntas få ett helt pärlband av nya Supercharger stationer. Öarna Mallorca och Korsika i Medelhavet ska få egna Superchargers – vi undrar när Gotland kan förvänta sig få samma privilegie?

Nästa ändring på Teslas officiella laddkarta vi med spänning väntar på är vilka av våra svenska Supercharger stationer som kommer öppnas för andra elbilister, som har valt annan elbil än Tesla?

Tagged , . Bookmark the permalink.