21 nya Superchargers i år

V3backa

SweSuC_2021Tesla har uppdaterat sin officiella laddkarta med nya ställen i Sverige där de planerar bygga Supercharger snabbladdarstationer.

Den planerade stationen i Abisko har nu flyttats till Riksgränsen. Den fanns redan med på kartan i fjol men vi hoppas att den kommer bli av i år iaf. Planerad till Q3 2021 enligt Teslas karta.

Lycksele längs E12 ska knyta ihop Storuman med Umeå i Q4 2021.

Dorotea längs E45 ska knyta ihop Storuman med Östersund i Q2 2021.

Ånge längs E14 ska knyta ihop Krokom med Sundsvall i Q3 2021.

Sundsvall ska förutom befintliga Supercharger vid E4 även få en mer centralt placerad City Supercharger station i Q2 som ska hjälpa folk som bor i lägenhet och inte har tillgång till nattladdning kunna snabbladda sina Teslor. Läs mer om City Superchargers nedan.

Söderhamn längs E4 ska knyta ihop Gävle och Huddiksvall i Q3 2021.

Malugn där E45 och E16 möts ska knyta ihop Mora och Torsby i Q3 2021.

Strängnäs längs E20 ska hjälpa resor söder om Mälaren i Q3 2021. Den stationen fanns redan med på 2020 års karta men vi hoppas det blir av i år i alla fall.

Örebro längs E18 ska avlasta stationerna i Arboga och Kristinehamn i Q3 2021.

Stockholm ska få två nya Supercharger stationer: en City Supercharger station inne i staden som ska hjälpa dem i lägenhet utan laddmöjlighet att skaffa Tesla, samt en Supercharger station söder om staden.

Strömstad vid norska gränsen ska avlasta Supercharger stationen i Tanum i Q3 2021.

Mariestad kommer underlätta resor längs E20 i Q1 2021. Även den stationen fanns med redan på 2020 års karta men har blivit försenad.

Linköping längs E4 kommer avlasta Ödeshög och Norrköping i Q1 2021.

Hogstorp längs E6 kommer avlasta Uddevalla Supercharger i Q1 2021.

Jönköping längs E4 kommer knyta ihop Ödeshög, Ulricehamn och Lagan i Q2 2021.

Göteborg kommer också få en egen City Supercharger i Q4 2021. (Se nedan.)

Vetlanda mitt i Småland kommer underlätta resor i hela sydöstra Sverige i Q2 2021. Även den stationen fanns med redan på 2020 års karta men har blivit försenad.

Varberg längs E6 likaså. Den skulle avlasta Falkenberg redan i fjol men nu hoppas vi på Q1 2021.

Helsingborg där E6 och E4 möts ska avlasta Supercharger stationerna i närliggande Löddeköpinge, Mellbystrand och Markaryd i Q4 2021.

Ystad sist men inte minst kommer få en Supercharger i Q2 2021 enligt plan. (Skulle varit kul med en i Haparanda också.)

Allt som allt 21 nya stationer planerade med sammanlagt 250 nya laddstolpar. Dessutom planerar Tesla även utöka antalet stolpar på redan befintliga stationer. Idag finns det 44 Supercharger stationer i Sverige med sammanlagt 490 stolpar.

En glädjande nyhet för alla Tesla Model 3 ägare är att samtliga nya stationer kommer utrustas med Teslas nya V3 Supercharger som medger laddhastigheter på upp till 250 kW. Ägare av äldre Tesla Model S och X bör skaffa CCS adapter snarast möjligt om de vill kunna utnyttja V3 laddarna.

Internationellt planerar Tesla öppna över 800 nya Supercharger stationer i år (exklusive Kina). Supercharger nätverket i Europa kommer förtätas ännu mer. Rumänien och Grekland ska få sina första stationer. Antalet Supercharger stationer i Finland kommer fördubblas.

City Supercharging

I år introducerar Tesla ett nytt koncept i Sverige: City Supercharging.

Att ladda över natten hemma är det bästa och enklaste sättet att se till att en elbil har tillräckligt med räckvidd för att ta sig runt i vardagen. Alla har dock inte tillgång till permanent parkeringsplats med laddmöjlighet.

Som en del av Teslas mål att göra elbilar tillgängliga för alla, inklusive dem som inte har möjlighet att ladda hemma eller på jobbet, kommer de i år utöka Supercharger-nätverket även till några stadsnära och urbana områden. Programmet City Supercharging är ett test för att se om Supercharging kan vara en del av lösningen som gör det lättare att vara elbilsägare i städerna. Tesla har nu aviserat att öppna City Supercharging stationer i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Sundsvall.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Spjerne

  …som vi brukar säga…
  Ta med dom på en provkörning, sen e de klart!!! ;-)

 • Elegant Bastard

  Vart tog Ronneby vägen? Vill minnas att det fanns med i planen. Långa hopp på E22:an och dålig täckning inåt Kronoberg i Småland.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Ja det har du rätt i, Ronneby var med på kartan i fjol som planerad station, men har nu försvunnit.

  • Snåla Grisen

   Undrar samma sak själv… finns det nån lista på vilka superchargers som tidigare varit med i planerna men som blivit uppskjutna? Ronneby kan ju inte vara den enda.

   Oavsett vilket kommer det behövas mängder med laddare här nere under sommarhalvåret då halva Stockholm kommer ner och semestrar (känns det som). Jag vågar fortfarande inte ta en tur till Öland från Blekinge på sommaren med Zoen, med tanke på hur lite 11/22 kW laddplatser det finns på ön.

   Karlskrona har ju fått en Ionity men en Teslaägare vill väl främst ladda på superchargers.

 • Toby

  Fasen, hade hoppats på att en söder om Stockholm skulle hamn i Kungens kurva, där behövs verkligen en också!