2020 – med facit i hand

MY

Det blev både rätt och fel när vi för ett år sedan gissade vad 2020 skulle bjuda på.

Tesla Model Y. Produktionen av Model Y kom igång i början av 2020 precis som vi trodde. I USA. Däremot har det fortfarande inte kommit några till Sverige än då vi kommer inte få USA-tillverkade Model Y utan enbart dem tillverkade i Giga Berlin – som inte kommit igång med sin produktion än.

Tesla Model S Plaid kom däremot inte i serieproduktion mot slutet av 2020. Den blev fördröjd och sägs nu komma i produktion senare i år.

Tesla Semi blev också försenad. Det blev inte slutet av 2020 vi såg de första batteridrivna långtradarna utan (förhoppningsvis?) senare i år.

Självkörningsförmåga släpptes däremot i fjol. I alla fall till några enstaka betatestare i USA. Som ändå måste sitta och hålla i ratten medan bilen kör. Bred leverans och ifall den släpps i europa är fortfarande oklart.

Batteri-eventet blev av till slut, efter flera förseningar. Elon Musk och hans ingenjörer visade upp en något bättre men framför allt rejält billigare batteri.

Verkstaden i Umeå är äntligen på väg. Och vi fick även en i Norrköping. Men Tesla behöver öppna fler märkesverkstäder i Sverige om de vill att även köpare på landsbygden ska våga beställa bilarna.

Supercharger V3 debuterade även i Sverige. Först i Sollentuna, sedan även i Sveg, Borlänge och Kristinehamn. Däremot fortfarande inga Supercharger V3 i Löddeköpinge (som vi gissade skulle vara först med nyheten).

Övriga tillverkare började äntligen vakna till. Polestar överraskade många med en otroligt bra elbil. Men största överraskningen blev ändå Volkswagen ID.3 som slog alla leveransrekord när de lyckades bli den mest sålda bilmodellen i Sverige i december. Slog Volvo V60 på hemmaplan :shock:

SpaceX hade ett fantastiskt år som förutom massor med satellituppskjutningar även skickade för första gången upp astronauter till Internationella Rymdstationen. Starship klarade nääästan av hela första provflygningen. Rymdbaserade Internetlösningen Starlink har börjat testas av beta-kunder.

KristallkulaStörsta händelsen i fjol som vår kristallkula dock totalt missade var ett litet virus som fått hela planeten låsa in sig och stanna hemma. Biltillverkarna fick tillfälligt stänga fabriker, bilhallar. Oljebolagen gick på knäna när ingen ville ha deras svarta gegga längre.

Vi får verkligen hoppas att kulan blir tydligare med sina prognoser i framtiden.

Bookmark the permalink.