Nyckla inte en Tesla


Det är ingen vidare bra idé att nyckla en Tesla. Eller göra inbrott i en. Fler och fler vandaler börjar lära sin läxa: försöker du sabba en Tesla åker du dit.

Tesla har infört sitt vaktläge i februari i år. När en parkerad Tesla detekterar folk som kommer alldeles för nära bilen spelar den in vad bilens kameror ser. Och ibland ser den tyvärr tråkiga saker. Folk som är avundsjuka eller hatiska mot elbilar och som bara vill förstöra. Utan att inse att de fastnar på film.

Amerikanska polisen har de senaste månaderna satt fast massor med vandaler, inbrottstjuvar och folk som betedde sig illa i trafiken tack vare Teslas vaktläge och trafikkamera. Ovan video är en kort sammanfattning av några av de mest uppmärksammade fallen.

Det är nästan ironiskt hur folk försöker dölja sina missdåd, titta runt så ingen ser, hålla nyckeln gömd bakom sin kropp och gå loss på lacken – bara någon centimeter från kameran som spelar in allt. I och med att bilen även spelar in några minuter runt händelsen kan man ofta se ansiktet på folk som saboterar – eller till och med registreringsskylten på bilen de kör!

I Sverige verkar vi vara lite snällare mot andras bilar – eller om vi helt enkelt bara är färre? Vi har i alla fall inte hört om någon som har råkat ut för något liknande i vårt land än. Men det är lika bra buset lär sig redan nu att det är ingen idé att hitta på dumheter mot en Tesla – man åker bara dit.

 


TCS tre månader sedan: Välj rätt USB minne till din Tesla

För att kunna spela in ska du stoppa ett minne i din Teslas USB port. Det är dock viktigt att du väljer rätt slags minne. Vanliga USB stickor klarar inte av konstant inspelning från videokameror så bra. Du bör välja ett SDXC minneskort istället.

 


Klubbmöte på söndag

Sista söndagen varje månad har vi klubbmöte på Tesla Club Sweden. Precis när ni har vant er vid mötena på Brostugan är det dags att lära om sig :-)

Under vinterhalvåret flyttar vi våra möten till Herrängens Gård, Segeltorpsvägen 49 i Älvsjö.

Väl mött kl 11 nu på söndag den 27:e!

(Och glöm inte att ställa om klockan till vintertid!)

Bookmark the permalink.
 • Pontus

  Man skulle vilja få möjligheten att fråga dessa människor vad dom tror ska bli bättre efter en sådan sak eller vad dom ska vinna på det? Hur resonerar dom?

  • Elbilisten

   Det är ju lika fel att stjäla saker. Men då kan jag åtminstone se en viss idé med det. Tjuven har nytta av t ex en cykel som hen stjäl. Med skadegörelse är verkligen totalt meningslöst. Funderar dom aldrig på att de kanske är kunder i samma försäkringsbolag? Man undrar om det är samma typer som år efter år sitter och sprider hat mot elbilar på nätet.

   • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

    Jag tror du är väldigt optimistisk som tror att de “funderar” över saker…

 • Kenneth

  MIna föräldrars Toyota CHR blev skrapad. Så det händer.

 • Håkan T

  Hur är det med det juridiska? Kan dessa inspelningar användas för att sätta dit en förövare och är det i Sverige lagligt att spela in med dessa kameror i en offentlig miljö?

  • http://Top12.se Top 12

   Ja det lär dom inte godkänna. Kriminellas personliga integritet är ju viktigare än den som drabbas i Sverige.

  • Bjelke

   Det går att använda filmmaterialet rättsligt, och har också skett i Sverige flera gånger, det är fri bevisföring här… (även försäkringsbolag kan använda materialet för att gå vidare mot förövaren).
   Däremot så skulle förövaren sedan kunna anmäla den som filmat om det skett på ett olovligt sätt (vilket ingen gjort hittills vad jag vet).
   Huruvida det är olagligt osv låter jag vara osagt (jag har inte satt mig in i just det tillräckligt vad som gäller idag, det har ju ändrats ett flertal gånger osv).

 • http://Top12.se Top 12

  Detta är ju ett gammalt problem även i Sverige. Många år sedan blev min Audi repad längst hela bilen inne i stan. Har även en gång fått en bruten antenn och en böjd vindrutetorkare. Bor man på landet är risken betydligt mindre.