På måndag startar SECC 2024

SECC, Swedish Electric Car Championship är en årlig biltävling för elbilar mellan Ystad och Haparanda. Vi på Tesla Club Sweden har arrangerat dem ända sedan 2018.

Årets upplaga av SECC startar nu på måndag den 8:e juli kl 13:45 från ÖoB parkeringen i Ystad. 16 elbilar ska tävla om vem som kör snabbast längs hela vårt avlånga land och komma först i mål i Haparanda.

SECC är en klassisk biltävling, först i mål vinner, men är ingen Canonball Run för det. De tävlande måste följa gällande hastighetsbegränsningar. Vilket gör att det är främst laddstrategin som blir avgörande för seger. Var och hur länge ska man stanna och ladda?

SECC är till hälften tävling, till hälften en happening och till hälften konsumentupplysning. (Ja, många hälften där :-) ) Ett sätt att visa folk att elbilar duger även till långresor. Man kan komma riktigt långt riktigt snabbt. Tävlingen visar skillnader mellan olika elbilar, hur mycket räckvidd, förbrukning och laddhastighet påverkar. Tar även pulsen på Sveriges laddinfrastruktur. Men framför allt är det en kul grej för de inblandade, med en mycket uppskattad gemensam middag efter målgång i Haparanda.

SECC är öppet för alla elbilar oavsett märke. I årets upplaga kommer vi se både BMW i4, Hyundai Ioniq 5, Nio ET5, Polestar 2, Porsche Taycan, Skoda Enyaq, Tesla Model S, 3, X och Y och VW ID.7

Uppdatering 24-07-06: tyvärr har ellastbilen lämnat återbud.

För varje år går resan allt snabbare. År 2018 tog det 20:51 timmar med en Tesla Model S att köra de 1677 kilometrarna mellan start och mål. I fjol tog det bara 18:11 timmar för vinnaren Joacim Eriksson på att köra sträckan med sin Tesla Model 3 LR. Det är främst utbyggnaden av Sveriges laddinfrastruktur, med fler och snabbare laddare som gör att resan nu kan göras 2 timmar och 40 minuter snabbare. Det har kommit ännu fler supersnabba laddare i norra Sverige sedan i fjol – går det att köra ännu snabbare i år?

Även bilarnas räckvidd blir allt bättre. I fjol körde Agehall sin Mercedes EQE hela vägen från Ystad till Södertälje, 575 km på en enda laddning! Får vi nytt räckviddsrekord i år?

Alla tävlingar hittills, varje år har vunnits av Teslor. Kan någon av de nya elbilsmodellerna i år rå på Teslas dominans? Förra året hoppades NIO kunna trumfa med sina batteribytarstationer. Men de tävlande åkte på teknikstrul. Kommer det klaffa bättre i år?

Det verkar bli en spännande tävling även i år!

SECC 2024 kommer kunna följas live här på Tesla Club Sweden, via SECC egna hemsida, och via sajten Glympse. Några av de tävlande kommer även livesända på YouTube. Detaljerad info kommer på måndag.

Läs mer om SECC 2024 på tävlingens hemsida!

Vill du själv ställa upp i SECC 2024 finns det fortfarande möjlighet för det. Anmäl dig här!

SECC är en årlig elbilstävling sedan 2016. Läs om tidigare års tävlingar här!

Bookmark the permalink.