Pärlband av satelliter

Starlink satelliterna SpaceX sköt upp i torsdags gav upphov till en intressant syn på natthimlen: ett pärlband av små lysande stjärnor som susade fram. Vissa trodde (naturligtvis) UFO på en gång…

60starlinkSpaceX staplade hela 60 satelliter på varandra inuti Falcon raketens noskon. Som platta små IKEA paket väntade de på uppskjutning.

Väl uppe i rymden lossades noskonen (som föll tillbaka till jorden och fiskades upp av SpaceX från havet för att återanvändas igen vid nästa uppskjutning) och satelliterna svävade sakta iväg från raketen. Avståndet ökar nu successivt långsamt mellan satelliterna. När de kom tillräckligt långt ifrån varandra öppnade de alla var sin solpanel och vaknade till liv. Det är dessa solpaneler man ser glimma i solljuset i videon ovan.

Om några dagar, när satelliterna har kommit tillräckligt långt bort ifrån varandra kommer de starta sina små jonmotorer och placeras i olika omloppsbanor.

Denna första uppskjutning kommer följas av över hundra fler för att få upp alla drygt tiotusen satelliter som behövs för fullt utbyggd Starlink internetsystem. 4425 satelliter på 1200 km höjd och 7518 satelliter på lägre, ca 340 km höjd kommer ge en supersnabb Internet som täcker hela jorden. Alla, överallt på jordytan kommer plötsligt få tillgång till supersnabb Internet för samma pris som ett mobilabonnemang. Systemet kommer till och med ge snabbare interkontinentala förbindelser än dagens fiberkablar. Elon Musk hoppas Starlink kommer bli den kassakon som kommer ge SpaceX de nödvändiga inkomsterna för att finansiera Marsresorna.

Astronomer har dock oroat sig över att dessa tusentals blänkande satelliter kommer ställa till för deras observationer. Elon Musk har därför beordrat SpaceX teamet att göra framtida satelliter mattare så de inte ska synas och störa lika mycket.

 


TCS ett år sedan: SpaceX Starlink blir snabbare än dagens Internet

I fjol förklarade vi hur en satellitbaserad Internetlösning kan bli snabbare än den vi har idag. Allt handlar om ljusets hastighet.

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---