Svenska!

Resizer_15589014721820

Senaste mjukvaruuppdatering 2019.16.2 innehåller en för oss svenskar viktig nyhet: svenskt språk!

Det är inte enbart skärmen som nu visar ärans och hjältarnas språk utan nästan viktigare: bilen förstår vad du säger.

Nu kan man trycka på mikrofonknappen och säga “navigera till Järnvägsgatan 12″. Det gick inte förut när bilen förväntade sig engelska ord. Ännu mer glädjande är att det går utmärkt att blanda: “navigera till Mall of Scandinavia” med halva svensk och halva engelsk uttal har bilen inga problem att fatta.

Resizer_15589019160261

Får du som jag ångest över att man hela tiden glömmer slå på sentry mode (eller som det nu hädanefter heter på svenska “vaktläge”) kan man nu ställa in att det alltid ska aktiveras när man parkerat bilen. Så slipper man oroa sig över “tänk om man glömmer slå på den just den gången det faktiskt händer något”.

Resizer_15589019160260

Kanske viktigaste inställningen inför framtiden är dock att trycka på Tesla-T högst upp på mittskärmen och sedan slå på Avancerat under önskemål om uppdatering. Då kommer du få framtida uppdateringar så snabbt de blir tillgängliga, slipper vänta på härligheten.

Det vi fortfarande inte har fått med denna uppdatering är Navigera med autopilot där bilen själv kan styra och byta fil på motorväg. Det verkar dock närma sig då efter Norge, Tyskland och Nederländerna nu även Schweiz fått funktionen. Tesla verkar slå på Navigera med autopilot i samma ordning som vilka länder som har flest Teslor – och efter de länderna är det Sverige i tur i rangordningen i Europa.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Magnus

  Senaste uppdateringen är dock en katastrof för auto-pilot som gått ifrån att vara väldigt användbar till totalt oanvändbar. Min tesla ber mig rycka i ratten en ggr på minut. Om man missar 1-2 gånger så stängs autopilot av för hela turen.Testade grannens S och han hade samma problem efter uppdateringen…
  Tesla support säger att de inte känner till problemet, så det är nog viktigt att många hör av sig (om ni har samma problem)

  • johannesbrorsson
   • Magnus

    Jag tror du har rätt, men den har gått ifrån att vara användbar till inte alls – eftersom den i mitt fall inte känner att jag har en hand på ratten, eller ber mig röra ratten väldigt ofta. gjorde en film som visar hur ofta det är. räknade till 35 sekunder mellan varje gång… tidigare kändes det som det var minuter.

    • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

     Du håller den fel :-)

     Ja, jag ordade det med flit på samma sätt som Apple sa om iPhone när folk klagade ;-)

     Se till att inte bara hålla ratten utan tynga ner den med handen, typ hålla den i kl 4 eller 8 position och dra lätt neråt så ska du se att det detekteras bättre och du slipper tjat från bilen.

     Tesla var väldigt förlåtande förut men kräver nu ungefär samma håll i ratten som andra bilar. Folk gjorde för många dumma saker när de fick och kunde.

  • https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/607616493/ Magnus Olsson

   Se till o hålla handen på ratten så är de inget problem, den va rätt gnällig innan uppdateringen med så det var jobbigare att ta bort handen än o hålla den där hela tiden :)