“Paus” i utbetalningar av klimatbonus

NoBonus

Transportstyrelsen meddelar i ett pressrelease att de tar en “paus” i utbetalningen av klimatbonus till el- och hybridbilister:

“De 1,76 miljarder kronor som Transportstyrelsen tilldelats att använda vid utbetalning av klimatbonusar under 2020 är förbrukade. Myndigheten pausar därför utbetalningarna av klimatbonusar tills nya ekonomiska medel har tillförts. 

Den som köper en ny bil med ett koldioxidutsläpp på högst 70 g/km vid blandad körning är berättigad till en klimatbonus. Bonusens belopp påverkas av flera faktorer och kan som högst vara 60 000 kronor. Bonusen ska betalas ut tidigast sex månader efter första registreringsdatum.

Anslaget på 1,76 miljarder kronor som fanns avsatta för klimatbonusar under 2020 är nu förbrukat. Transportstyrelsen pausar nu utbetalningar av klimatbonus i avvaktan på nya ekonomiska medel.

Ursäkta mig för mitt ovårdade språk men VAD I HELVETE?!

Regeringen gjorde om systemet för elbilsstöd för några år sedan, från ett rent bidrag till ett självfinansierande bonus/malus system. Ett självfinansierande system. Bilar med höga utsläpp betalar högre skatt, ett malus, som finansierar bonuset bilar med låga utsläpp får. Pengarna elbilister får kommer inte som en allmosa från regeringen – utan från andra bilister som valt bilar med högre utsläpp. Bilister som köpt malus-bilar avkrävs högre skatt – men istället för att betala ut pengarna till bonus-bilisterna så beslutas det om en “paus”?! Vem sitter på de insamlade pengarna nu?!

Problemet är att Transportstyrelsens dröjsmål kostar folk pengar. Elbilister tvingas nu stå ute med pengar ur egen ficka. När man köpte bilen var man tvungen att betala hela köpesumman och stå ute med 60,000 kronor i sex månader. Oftast lånade pengar. Nu får man fortsätta betala ränta i väntan på Transportstyrelsen. Leasar man bilen betalar man högre leasingavgift de första sex månaderna – nu kan man tvingas göra det i flera månader till.

Det är upprörande att en myndighet kan helt flegmatiskt bestämma sig för att “nej, nu betalar vi inte ut de pengar folk är berättigade till, nu pausar vi”.

Tänk bara om någon av dem som köpt bilar med höga utsläpp, som måste betala förhöjd fordonsskatt skulle säga så till Transportstyrelsen: “Nä, jag har inte de ekonomiska medlen just nu, så jag pausar min skatteinbetalning.” Försök med det du så får du reda på vad en myndighet gör när de inte får sina pengar!

Men tvärtom går det tydligen alldeles utmärkt. De som inte har fått sina berättigade bonuspengar kommer inte få någon kompensation. Är du sen med en inbetalning kan myndigheter belägga dig med påminnelseavgift och straffavgift och ränta – men när det är de som är sena får man bara tiga och hoppas på det bästa. Transportstyrelsen borde både bötfällas och betala förseningsavgift till de elbilister som inte får deras berättigade pengar nu. Men vi får ingen ersättning, inte ens ett meddelande om att dina pengar dröjer eller en ursäkt för att de är sena.

Allt vi får hålla oss till godo med är ett pressrelease.

Tagged . Bookmark the permalink.