Planera din resa i Tesla-appen

Tesla har äntligen lagt till en funktion till sin app som länge efterfrågats av många: ruttplanering.

I den senaste versionen av Teslas mobilapp kan man nu klicka på Plats i menylistan och sedan klicka på Navigera på kartan som dyker upp.

Skriv in vart du planerar åka och appen räknar ut var och hur länge du behöver ladda för att komma fram.

Navigeringen utgår ifrån bilens nuvarande plats och batteriladdning som startvärden men de går att justera. Man kan ange batteriprocent man förväntas starta med; bra att kunna justera om man vet att man kommer ladda bilen innan start. Man kan även ändra startposition om du vill planera för en annan, framtida resa.

Är man nöjd med ruttplanen kan man skicka den till bilen. (Eller snarare destinationen man angett, så tar bilen fram en liknande ruttplan på egen hand.)

Det som tyvärr inte går är att lägga till stopp på vägen och att ange hur mycket laddning man vill ha kvar vid destinationen. Nu verkar ruttplaneraren vara inställd på att ta fram resor där man har 10-11% laddning kvar vid ankomst. Men tänk om man inte har laddning där utan behöver resa vidare sen?

Den inbyggda ruttplaneraren är ett stort steg men vi hoppas i framtiden även kunna ange delmål och önskad laddnivå vid ankomst. Eller åtminstone kunna ange att planera för returresan också.

Stora frågan är också hur pass exakt är planeringen? Räknar den in temperatur och hur mycket extra man brukar gasa? Teslan lär sig ganska bra blyhalten i ens gasfot och tar med det i beräkningen – har bilen berättat det för appen också?

Jämför vi planeringen mot abetterrouteplanner.com föreslår den för samma rutt laddning i Ödeshög istället i 9 minuter och Toftaholm i 8 minuter. Påstår sig komma fram på 5:30 timmar istället för 6:10. Men ärligt talat tror jag att ABRP överdriver laddhastigheten en Tesla Model 3 kan få från de gamla 150 kW laddarna som finns på de platserna. Personligen skulle jag föredra de laddarna Tesla-appen föreslog. Nu finns det så många Supercharger-stationer i Sverige så man har svårt att välja vilka man ska besöka längs sin resa. Man passerar åtta av dem längs exempelresan ovan.

Bookmark the permalink.