Slå på vindrutetorkarna

Äntligen kan man på ett enkelt sätt ändra svephastigheten på vindrutetorkarna även på Model 3 och Y!

Har din Tesla fått den senaste 2023.12.1.1 mjukvaran har det förutom irriterande växlingspling (vars avstängningsknapp du hittar på Säkerhet sidan i konfigurationsmenyn) även tillkommit en odokumenterad men väldigt användbar finess: styrning av vindrutetorkarna.

Vanligtvis ska bilen själv styra torkarna genom att med sin kamera se när det landar regndroppar på vindrutan. Den automatiken fungerar kanske någorlunda på dagen – men är totalt värdelös på natten. Och den är rent av trafikfarligt när man till exempel kör om en långtradare i regnet som skvätter upp en vägg av vatten på vindrutan. Torkarna går inte i gång utan man måste börja pilla på mittskärmen, medan man blint kör framåt i 110 km/h, och försöka hitta rätt ikon att trycka på för att få igång vindrutetorkarna. Eller hålla knappen på toppen av vänster spak intryckt så man får åtminstone en långsam manuell torkning av vindrutan.

Men har du fått mjukvara 2023.12.1.1 till din Tesla Model 3 eller Y kan du nu:

  1. först trycka på knappen på toppen av vänster spak
  2. sedan trycka vänster scrollhjul på ratten åt vänster

Så går torkarna igång på högsta hastighet (om du hade autoläge innan).

Genom att trycka vänster scrollhjul åt vänster och höger kan du stega mellan de olika torkarhastigheterna. Men du måste först tryckt på knappen på toppen av vänster spak så menyn för vindrutetorkarna visas på mittskärmen annars byter du bara låt i din spellista. Så först knappen på spaken – sedan efter någon bråkdel av en sekund vänster scrollhjul åt vänster eller höger. Nu kan du köra om långtradaren utan att bli blind i regnet. Eller reglera torkarhastigheten manuellt när du vill.

Varsågod, det var så lite.

Bookmark the permalink.