Priset på begagnade elbilar skenar

BlocketEl

Priset på begagnade elbilar har gått upp med 42% under årets första fyra månader meddelar Blocket.

“Intresset för elbilar har skjutit i höjden och priserna följer samma utveckling” säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket. “Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, och självklart spelar viljan att välja ett mer hållbart fordon in. På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar också rekordlånga vilket gör att många ser begagnatmarknaden som ett sätt att få sin bil snabbt.”

Flera av våra medlemmar berättar hur de kunde sälja sina begagnade elbilar till nästan samma pris de en gång i tiden köpt bilen för. Speciellt om man räknar in de 70 tusen kronor man fått som elbilsbonus från staten sex månader efter köpet.

Billigaste elbilen på Blocket just nu är en Citroën C-Zero från 2011 för 69 000 kronor, och försöker du få tag i en begagnad elbil under hundra tusen kronor är det nog bara sådana antika C-Zero eller iMiev du kan hoppas på.

Ett litet varningens ord för billiga begagnade Renault Zoes: kolla upp om batterierna ingår i priset eller om det tillkommer en batterihyra på runt tusenlappen i månaden! Kan bli en tråkig överraskning annars.

Billigaste Nissan Leaf på Blocket just nu är en 2012:a för 86 900 kronor, men de flesta säljs för över 120 tusen kronor.

Leif11bars2

Ett tips om du ska köpa en begagnad Nissan Leaf är att bläddra igenom bilderna på bilen och hitta den som visar instrumentpanelen. Längst till höger, på räckviddsmätaren kan man även se hur batterierna mår, hur mycket kapacitet de har tappat genom åren, hur mycket räckvidden har minskat. Om en av de 12 plupparna saknas betyder det att batterierna har tappat 15% av sin kapacitet. Varje ytterligare plupp borta minskar med ytterligare 6,25%. Med motsvarande minskning av den redan från början ganska begränsade räckvidden.

Begagnade elbilar med 30-40 kWh batterier kostar från 200 tusen kronor och uppåt nu. Det är så pass mycket batterier som behövs för att de ska duga även för lite längre utflykter till angränsande städer.

Från 300 000 kronor börjar det även dyka upp billiga nya elbilar. Se dock upp med leveranstiderna där! Ibland kan det ta flera månader innan den utannonserade bilen kan levereras.

Billigaste Teslan just nu är en Model S 85 från 2013 för 339 900 kronor. De flesta är dock från 400 tusen och uppåt. Rejält uppåt.

 

Köp min bok Skaffa Elbil för vägledning och tips om bland annat vad man ska tänka på när man ska köpa begagnad elbil.

Bookmark the permalink.