Nej Åsa Pettersson det blir inte ett dugg enklare

Enklare

Branschen enig: Så ska laddkaoset lösas” basunerar rubriken på Sveriges Televisions hemsida ut:

Nu ska det blir lättare att betala för att ladda elbilen längs vägen. En ny branschöverenskommelse klargör nu att det ska gå att betala med kort, och man ska veta vad det kostar.

– Det enda du behöver är ett betalkort, säger Åsa Pettersson, vd Energiföretagen.

Synd bara att det inte är sant.

För det enda som de tolv laddoperatörer kommit överens om är att du ska slippa skapa konto hos var och en av dem.

Deras “lösning” på problemet är en klisterlapp med en QR kod på laddaren.

Skannar du QR koden med din mobil kommer du till laddoperatörens hemsida eller får ladda ner app där du får knappa in dina kortuppgifter för att påbörja laddningen. Ja, trots att Åsa Pettersson påstår att “det enda du behöver är ett betalkort” behöver du mobilen också.

Du behöver alltså fortfarande skanna koder, ladda ner appar och knappa in kortuppgifter i mobilen för att kunna ladda! Att stå och ljuga i TV och lansera detta som ett slags “nu har vi löst laddkaoset” är djupt provocerande, ett slag i ansiktet på alla Sveriges elbilister! Jag är så arg så jag kokar.

Jag utmanar härmed Åsa Pettersson att stå där en mörk regnig natt med endast ett betalkort i handen och försöka ladda!

OK, jag är snäll: hon får ha en mobil i andra handen. Inte för att den kommer att hjälpa henne.

För det första hon kommer märka är att på de flesta mobiler kan man inte lysa med ficklampa och skanna QR kod samtidigt. Så snart du slår på kameran släcks lampan. Vilket gör det omöjligt att skanna QR koder på natten. Vilket laddoperatörerna verkar vara totalt ovetande om – man måste ha stått där i ösregnet som elbilist för att förstå.

Sedan kommer hon också märka hur ofta man har dålig täckning, lite batteri kvar, lite minne kvar i mobilen för att hålla på och fiddla med webbsidor, appar och BankID.

Energiföretagens pressrelease skissar tre olika betalsätt:

  • vissa stationer du kommer till kommer ha fått en klisterlapp med QR kod på som går till hemsida där du kan ladda ner laddoperatörens app, starta den och ange dina kortuppgifter i appen
  • andra stationer kommer få klisterlapp med QR kod på som går till hemsida där du direkt kan knappa in dina kortuppgifter i utan att behöva ladda ner någon app
  • några stationer är utrustade med kortläsare där du kan dra eller blippa kortet som vanligt

Pressreleaset klämmer in Open Charge Point Protocol i texten, som är en av byggstenarna för Plug & Charge. (Plug & Charge: att laddningen startar automatiskt så snart du pluggar i sladden i bilen och beloppet debiteras ditt betalkort utan att du behöver hala fram det). Men utan att gå hela vägen och utlova eller ens nämna “Plug & Charge” i texten, ens som en framtida möjlighet.

Sveriges regering har ömsom vädjat, ömsom hotat branschen med åtgärder om inte laddkaoset för landets elbilister försvinner. Med pistolen mot tinningen har branschen kommit överens om att de snabbladdare som redan idag har kortläsare kommer fortsätta använda dem, och de övriga laddarna kommer få behålla samma QR kod de redan har idag som leder kund till företagets hemsida eller app – men att i appen ta bort “skapa konto” knappen. Och det lanseras som “lösningen för laddkaoset”.

Pyttsan! 😡

 

Nej Åsa Pettersson och laddoperatörerna: det här duger inte.

Det enda som duger är att jag som elbilist ska kunna komma fram till en snabbladdare och kunna betala för laddningen med betalkort. Precis som jag gör på bensinmack. Precis som jag köper en kopp kaffe. Utan att behöva skanna QR koder, ladda appar, knappa in kortuppgifter, ange stolpnummer, fiddla med BankID.

Eller ännu hellre att laddarna stödjer Plug & Charge: att jag bara kör fram, pluggar i sladden och laddningen går igång på en gång. Och priset debiteras mitt betalkort utan att jag ens behövde hala fram det. Så som Teslas Superchargers har fungerat de senaste tio åren.

Det är så pinsamt snålt av laddoperatörerna att ha betalat en miljon kronor på att sätta upp en snabbladdare – och sedan ha snikat och sparat in 5 tusen kronor på att inte sätta en kortläsare på den.

 


EVmeterTCS ett år sedan: Laddstolpen med kortläsare

Problemet är inte tekniskt. Det finns redan många olika laddstolpar och snabbladdare med kortläsare. När laddoperatörerna inte vill dyker nya aktörer upp på marknaden. För att parafrasera Jeff Goldblum i filmen Jurassic Park: “Cards, uh, finds a way”

Bookmark the permalink.