Problemet med skylten – del 2

Pbot
Vi skrev tidigare om att skylten för laddplats är felaktigt utformad och snarare bidrar till fenomenet att fossilbilar blockerar laddplatserna än motarbetar det.

Tilläggstavla T24-laddplats infördes för fyra år sen som en tilläggstavla för tavla E19-parkering. Kombinationen P-skylt och elbilsskylten tillsammans (som här till höger) visar att platsen endast är avsedd elbilar.

Men att ladda sin elbil är inte att parkera! Skylten är totalt missvisande när den placeras vid snabbladdare – man är ju där primärt för att ladda sin bil, inte för att parkera.

Den anledningen till varför skylten är fel har vi berättat om i vår tidigare artikel “Problemet med skylten” – har du inte läst den kan du följa länken och läsa om det.

Men skylten blir fel även om den står vid en elbilsplats i tex ett garage! Då är man visserligen primärt där för att parkera, men man vill ju helst kunna ladda sin bil också – inte ha platsen blockerad av intet ont anande fossilbilister.

LaddstolpeGör nu så här: töm din hjärna, nollställ den på all kunskap du har om elbilar. Föreställ dig att du är en av den inte alls lilla andelen av befolkningen som inte “hänger med”, som inte kan skilja på en XBOX och en iPad – som knappt ens vet vad de är för något. Du sitter i din trotjänare från 90-talet och irrar runt i ett parkeringsgarage letandes efter lediga platser. Du ser en P-skylt med någon extra tilläggstavla under som du aldrig har sett förut. Vad liknar den skylten mest för en oerfaren fossilbilist som du?

Jo: en bil som ska ansluta sin motorvärmare!

Och mycket riktigt ser du något vid P-platsen som ser exakt ut som en motorvärmarstolpe i dina ögon. För såna känner du till. Men elbilar, vad är det?

“Vad trevligt, de har skaffat platser med motorvärmare” tänker du. Och parkerar din bil där. För varför inte? Det är ju en P-plats, det ser ju du på skylten!

Ingenstans på skylten står det någonting om att du inte skulle kunna få ställa din fossilbil där om du inte ansluter motorvärmaren. Ingenstans på skylten står det någonting om att den här platsen är reserverad för nymodigheter som elbilar. Resultatet blir massor av intet ont anande fossilbilister som ställer sina bilar på laddplatserna så elbilister inte kan ladda. Antalet bilister som medvetet bryter mot bestämmelserna är bara en bråkdel av alla dem som helt enkelt inte har fattat skylten, inte ens tänkt på att de har gjort nåt fel.

 

De svenska lagstiftarna har tagit fram en skylt för laddplatser som är en informationsskylt till elbilister att här kan du ladda din elbil. De har missat att skyltens främsta uppgift borde vara inte att informera elbilister – utan att avskräcka fossilbilister från platsen!

I vår tidigare artikel föreslog vi därför en alternativ skylt. Skylten här till vänster är entydig: här får du inte parkera. Ingen parkerar sin bil frivilligt precis framför en sådan skylt.

Tilläggstavlan visar att det finns ett undantag, elbilar som laddas.

Jämför skylten med till exempel den för lastplats. Inte är det en P-skylt med tillägstavlan lastande lastbilar som står vid lastplatserna runt om i landet – utan en parkering förbjudet skylt med tillägstavlan lastplats!

Skulle laddplatserna i Sverige markeras på detta sätt skulle antalet intet ont anande felparkerande fossilbilister omedelbart minska. Folk med elbilar skulle kunna utnyttja de få laddplatser vi ändå har fått i vårt land – och fossilbilister skulle slippa åka på böter de inte fattar varför de har fått?

Men Sverige kan väl inte ändra på skyltarna på egen hand? Sånt är väl reglerad av EU?

Nej, faktiskt inte. De stora skyltarna är desamma inte enbart i EU utan hela världen – men tilläggsskyltar är inte reglerade. Det är därför man kan hitta sådana här skyltar som den här till höger i tex Lissabon.

Där får vanliga bilar inte ens stanna, än mindre parkera på en laddplats för elbilar – vilket visas väldigt tydligt och på ett för alla förståeligt sätt. De som inte fattar vad tilläggsskylten handlar om fattar i alla fall huvudskyltens budskap.

Vill vi minska på antalet laddplatser i Sverige som blockeras av fossilbilister bör vi ändra på skyltarna. Snarast!

 


TCS ett år sedan: Fördelar med en Tesla

För ett år sedan bad vi våra medlemmar lista vilka fördelar Tesla Model S har. Det blev en intressant lista.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Claes

  Mycket bra! Trevlig helg! :) (Få bort alla reklamspammare här på siten bara…)

 • Surfaren

  Jag känner mig hedrad att min bild från Lissabon hamnade på nyhetsplats. :) Och nog är det väl märkligt att Sverige med alla sina regleringar och standarder ligger så långt efter Portugal på denna punkt. Där verkar dom ju inte bry sig om minsta bredd på trottoarer, max lutning på gator, höjden på trappsteg och annat som vi i Sverige har detaljreglerat till förbannelse. Men att hitta på en rimlig, fungerande standard kring denna skylt går inte, av någon anledning.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Tack för din fina bild!
   Problemet är att den svenska myndigheten tänkte på elbilisterna när de tog fram skylten: att en elbilist som irrar runt på en P-plats enkelt ska hitta laddstolpen. Men skyltens främsta uppgift borde istället vara att “försvara” platsen mot fossilbilister, så de inte parkerar där. Elbilisten skulle fortfarande lika enkelt hitta platsen – som då skulle vara tom och redo för laddning.

 • Eddie C

  Mycket bra idé! Men jag hoppas att du skriver till myndigheterna och inte bara räknar med att de läser din blogg?

 • Erik Andersson

  Har sett att Stockholm Stad har en tilläggsskylt på vissa platser som säger: “Endast fordon med pågående laddning”

 • Arild Schönberg

  Tack Tibor!
  Utöver ditt utmärkta förslag på ny skyltning, skulle vi kunna utforma en gemensam flyer i A5-format, som vi sätter på rutan till den ICE-bil som blockerar laddplatserna. Den skulle kunna säga “Hoppsan, nu blev det tokigt. Jag försöker ladda min bil och ser att du blockerar den möjligheten med din bensin-/dieselbil.” En liten bild eller teckning kan komplettera det vänliga budskapet.
  – Vad tycker ni?

 • Mocke

  Verkar rimligt, då det ej är en parkering. likväl skall då en elbil kunna bötfällas ifall den laddat klart (då skall de ögonblickligen lämna plats för nästa elbil). När det blir fler och fler som behöver en plats behövs det kanske tidsgräns för hur länge någon kan ockupera platsen. parkera gör man på anvisade platser, precis som alla andra bilägare.