Prova på Autopiloten

Experience_AP2

Teslaägare som inte har köpt autopilot till sina bilar rapporterar att ovanstående erbjudande har börjat poppa upp på deras mittskärmar.

Alla Tesla Model S tillverkade sen September 2014 har ju varit utrustade med all nödvändig hårdvara för autopiloten – även de bilar där föraren inte köpt tillvalspaketet. Samma sensorer används av bilens adaptiva farthållare, avåkningsvarning, mm säkerhetsfunktioner. Själva autopiloten är egentligen bara en mjukvara.

Hittills hade man som Teslaköpare valet att köpa autopilot-paketet för 27,100 kronor när man beställer bilen – eller köpa det i efterhand för 32,500 kronor.

Nu går Tesla Motors ut och erbjuder kunder som inte hade bockat för autopilot när de köpte bilen att testa den gratis i en månad innan de bestämmer sig. Att påbörja testperioden är inte svårare än att klicka på “START TRIAL” när frågan kommer upp på bilens mittskärm.

Ännu ett utmärkt exempel på hur Tesla Motors befinner sig i ett helt annat årtusende än resten av bilindustrin. För hur många andra biltillverkare har vi hört talas om som erbjuder kunder gratis prova-på-perioder av tillvalsfunktionalitet – dessutom flera månader eller år efter att de köpt bilen?

Tillvägagångssättet påminner om de in-app-purchase funktioner som finns i många moderna mobilspel – du kan testa spelet gratis och är du nöjd kan du köpa nya funktioner i själva spelet. Tesla Motors får mynta uttrycket “in-car-purchase” – att köpa nya finesser till bilen i efterhand, sittandes i bilen.

Köper man Autopilot-paketet får man dessutom även framtida komfortfunktioner som Tesla kommer lägga till: senast var det till exempel summon-funktionen som kan få bilen att parkera och köra fram själv som gratis skickades ut till alla kunder med Autopilot-paketet. De slapp alltså sälja sin bil och köpa nästa årsmodell av bilen för att få nya finesser – vilket är det vanliga tillvägagångssättet inom bilindustrin.

Vi på Tesla Club Sweden känner dock att vi måste gå ut med en varning: tryck INTE på knappen om du inte har 32,500 kronor tillgängliga! Risken är nämligen överhängande att du kommer köpa autopiloten efter att ha testat på hur det är att åka runt i “Bil 3.0” en hel månad! Att kunna slå på autopiloten i köer eller långresor än starkt beroendeframkallande! 🙂

Tagged , , . Bookmark the permalink.