Tesla Motors grundrisk

106298423

Det har skrivits massor med artiklar om Tesla Motors framtid, med ofta vitt skilda slutsatser. Vilka risker kan påverka Tesla Motors negativt? Vad kan företaget råka ut för? Vad har de för framtidsutsikter?

Det är fascinerande att se hur Tesla Motors beroende på betraktarens synvinkel är antingen nästa Apple som ska ta kål på alla andra biltillverkare, eller ett enda stort blufföretag som kan gå i konkurs vilken sekund som helst. Bokföringssiffror dissekeras, nagelfars och debatteras. Alla möjliga framtidsscenarios målas upp med massor med mer eller mindre välunderbyggda riskprognoser.

Men det alla analyser faktiskt missar är företagets grundvalar. Det Tesla Motors bokstavligen vilar sig på. Marken fabriken vilar på. Tesla Motors enda bilfabrik ligger i Fremont, Kalifornien – ett utav USA-s mest jordbävningsdrabbade områden. Senaste året har Fremont drabbats av 610 jordbävningar, varav den största på 4.1 på Richterskalan. Men alla i Kalifornien går runt och väntar på ”the big one”, ännu större än den som drabbade Los Angeles 1994. En sådan jordbävning skulle vara förödande för produktionen i fabriken. Byggnaden behöver inte ens raseras – även störningar i infrastrukturen runt omkring kan vara förödande.

Betänk sedan var batterierna till bilarna tillverkas: i Panasonics Suminoe batterifabrik i Osaka, Japan. Där har de “bara” haft 20 jordbävningar senaste året, men den starkaste var på hela 7.8 på Richterskalan. Batterifabriken är dessutom belägen i Osakas hamnområde så förutom jordbävningar kan den även drabbas av Tsunamis. En större jordbävning där skulle stoppa batterileveranserna med stopp i bilarnas produktion som följd.

GF_quake

Inte kommer det bli så mycket bättre med nya Gigafabriken heller. Batterifabriken som nu håller på att byggas för att leverera billiga batterier till Tesla Model 3 ligger nära staden Reno i Nevada – ännu ett jordbävningsdrabbat område i USA. Enligt earthquaketrack.com har jorden skakat 140 gånger där senaste året, som mest 4.4 på Richterskalan. En av de senaste jordbävningarna hade epicentrum bara 3 km från Teslas Gigafabrik! (se kartan ovan)

Så Tesla Motors framtid blir kanske skakig – och på ett långt mer bokstavligt sätt än många tänkt sig.

 


TCS ett år sedan: Ladd-etiketten

För ett år sedan uppmanade vi alla elbilister att skriva sitt mobilnummer innanför laddluckan! På så sätt kan andra elbilister nå dig ifall de skulle vilja det. Din bil är kanske färdigladdad och någon annan behöver också ladda? Ett telefonnummer innanför laddluckan är diskret men kan enkelt hittas av dem som vet var de ska leta och framför allt: den syns endast när du laddar.

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • Björn

  Kan det vara så att man blir invaggad i en slags trygghet om man bor i dessa områden och inte tänker på detta ganska uppenbara trots att det i praktiken är större risk jämfört med andra områden. Kanske dags för en “öppen tweet” till Elon? :-)

  • Simon

   “Maybe consider moving all production somewhere further in on a tectonic plate, for example Trollhättan, Sweden.”

 • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

  Gigafabriken blir i alla fall ett steg i rätt riktning, då den står mitt ute i öknen och på så sätt är trygg mot Tsunamis ;-)

  Men lösningen är helt klart att inte ha alla sina ägg i samma korg = fler Giga- och bilfabriker på olika platser i världen.

 • Filip

  Hur stor jordbävning är en 4a eller 5a osv? Har hört att den är logarithmic och att en 4a i princip är helt ofarlig?

 • Björn

  :-) Humor tycks vara sektens signum…

 • Elbilisten

  De är ju självklart medvetna om riskerna i området. Byggnormer är säkert anpassade. “To better withstand earthquakes, the factory is composed of four different structures built on four separate foundations, Tesla told Fast Company.”

  http://www.fastcompany.com/3052889/elon-musk-powers-up-inside-teslas-5-billion-gigafactory