Rättelse: Tesla Model 3 är Sveriges ANDRA mest sålda bil

M3P

Igår presenterade vi nyheten att enligt branschorganisationen BilSweden var Tesla Model 3 på femteplats i topplistan över nybilsregistreringar i Sverige under mars månad. En helt enastående bedrift, en elbil som sköt upp från ingenstans rakt in på femte plats.

Redan då kände vi dock att de siffrorna inte gav hela sanningen.

Problemet är att BilSweden redovisar inte hela kalendermånader utan brytpunkten går några dagar innan månadsskiftet. Därför kom det med i Teslas månadssiffror några dagar i slutet av februari (när leveranserna var nära noll) – däremot saknades det de sista dagarna i mars (då Tesla levererade för brinnande livet i en slutspurt innan kvartalsresultatet).

Nu har vi fått nya siffror från sajten car.info som hämtar sin data direkt från Transportstyrelsens fordonsregister. De får följande topplista över nybilsleveranser under kalendermånaden 1-31 mars:

Nybilsregistreringar mars 2019
1 VOLVO V60 2024
2 TESLA MODEL 3 1142
3 VOLVO V90 1036
4 VW GOLF 1014
5 VOLVO XC60 1005

Den där slutspurten de sista dagarna i mars får Tesla att hoppa upp tre placeringar. De andra biltillverkarna hade ingen liknande spurt. Svenskarnas absoluta favorit Volvo V60 kan Model 3 inte rå på men V90, XC60 och Volkswagen Golf får se sig omsprungna på mållinjen.

Ovan siffror är alltså nyregistrerade bilar levererade till kund 1-31 mars. Förregistrerade bilar ingår ej. Den 1 April hade Tesla 316 förregistrerade Model 3, dvs bilar som ska levereras till kund de närmsta dagarna. Sajten håller dessutom isär Volvo S60 och V60, S90 och V90 som BilSweden av någon anledning räknar ihop. Det levererades 105 stycken Volvo S90 under mars månad så även om vi räknar ihop S och V90 på BilSwedens vis kom de bara upp till 1141 stycken… en bil mindre än Tesla Model 3 så ordningen i topplistan ändras ändå inte.

Mycket kan bevisas med statistik. Det finns till och med ett ordspråk “det finns lögn, förbannad lögn, och statistik” – men två saker kan vi lära oss av ovan nyhet:

Gamla sätt att räkna blir fel när en nykomling har exponentiell tillväxt. Förut, med tillverkare som lunkade på i ungefär samma leveranstakt spelade det ingen större roll ifall månadssiffror verkligen var exakta månader eller med några dagars förskjutning. Men med en ny spelare på plan som ökar sin leveranstakt från 8 levererade Model 3 i Februari till 1142 i mars (en nätt liten ökning på 14 175%) spelar varje dag stor roll.

Men den mest intressanta och kanske ännu mer glädjande informationen är de 316 förregistrerade Model 3 som visar att leveranstakten fortfarande är hög. Hundratals bilar ska fortfarande ut till kunder de närmsta dagarna, veckorna. Det bådar gott innan april månads siffror.

Samtidigt nås vi av nyheten från Nederländerna att Tesla Model 3 var den mest sålda bilmodellen i landet i mars, med hela 5.6% av landets bilförsäljning.

Norrmännen ska dock alltid vara värst. I Norge var mer än hälften, hela 58% av alla nyregistrerade bilar i mars elbilar. Tesla Model 3 ensam stod för häpnadsväckande 29% av alla billeveranser under månaden! Ja du läste rätt: var tredje bil levererad i Norge förra månaden var en Tesla Model 3. Tvåan Volkswagen Golf kom långt-långt efter: av totalt 18,375 nyregistrerade bilar var 5,315 en Tesla Model 3 och 979 VW Golf (varav många var eldrivna versionen dessutom).

Elbilsrevolutionen har börjat. Elbilarna har börjat ta över på allvar nu. Och Tesla Model 3 leder vägen.

Bookmark the permalink.