Tesla Model 3 – Sveriges femte mest sålda bil

DSC03737

När branschorganisationen BilSweden brukar lista bäst säljande bilmodeller brukar det vara ungefär samma topplaceringar varje månad. Men i senaste statistiken för mars månad har en ny stjärna tänts på Sveriges bilhimmel: Tesla Model 3 störtade från ingenstans rakt in på femteplats i försäljningsligan!

Tesla Model 3 var femte mest levererade bilmodellen i Sverige i mars.

Nybilsregistreringar mars 2019
1 VOLVO S/V60 2031
2 VOLVO S/V90 1162
3 VOLVO XC60 1035
4 VW GOLF 1026
5 TESLA MODEL 3 1005
6 VW TIGUAN 805
7 KIA NIRO 713
8 MITSUBISHI OUTLANDER 675
9 VW PASSAT 614
10 MERCEDES E−KLASS 576

Volvo är fortfarande både etta, och tvåa, och trea i Volvolandet Sverige. Men med 1005 levererade bilar i mars månad kom Tesla Model 3 inte så långt efter. Det levererades bara 30 stycken fler Volvo XC60 förra månaden än Tesla Model 3.

Det levererades nästan dubbelt så många Tesla Model 3 (1005) som Skoda Octavia (515) – och nästa tre gånger så många som BMW 3-serien (360).

Kia Ceed (470), Audi A6 (476), Nissan Qashqai (317), VW Polo (367) är alla “volymbilar”, som man tänker brukar säljas i stora volymer – men Tesla levererade två-tre gånger så många Model 3 än dem förra månaden.

Model 3 är den första elbilen någonsin som har tagit sig till topp tio bland sålda bilmodeller i Sverige. Tittar vi på elbilar levererades det över tre gånger så många Tesla Model 3 (1005) som tvåan Kia e-Niro (296). Det levererades exakt lika många Tesla Model 3 som alla andra elbilar av alla andra biltillverkare – tillsammans! Audi, BMW, Hyundai, Jaguar, Kia, Nissan, Renault och VW levererade sammanlagt 1005 elbilar tillsammans under mars månad.

Vi har sett liknande utveckling i USA, att Tesla ensamt säljer lika många elbilar som alla andra aktörer tillsammans. En viktig detalj att tänka på när man pratar om “konkurrenter” till Tesla. Utvecklingen är nu liknande över hela Europa. Och Kina. I land efter land har Tesla Model 3 tagit in sig till topplistorna. Inte topplistorna för elbilar, utan topplistorna för bilar.

Elbilsrevolutionen i Europa – då elbilar på allvar tar över börjar nu. Historiker kommer peka tillbaka på mars 2019 och säga “då började det”.

Tesla levererade Model 3 från endast tre olika leveransplatser i Sverige: i Stockholm, Göteborg och Malmö. Andra biltillverkare har hundratals återförsäljare runt om i landet för att sälja en bråkdel så många bilar. Vissa dagar levererade Tesla över 50 bilar på samma dag.

Stora frågan är vad som ska hända nu? Var detta en engångsföreteelse? Tusen sektmedlemmar som skulle få sina heliga objekt att tillbedja? Är det allt det blev av Teslas hundratusentals förbeställda bilar?

KristallkulaVi på Tesla Club Sweden har fortfarande medlemmar som inte har fått sina bilar än. Vi har även sett inlägg från folk som beställde sina bilar först nu när man kunde testköra Model 3 hos Tesla. Beställer du en Model 3 idag får du leverans i maj.

Så hur kommer april och maj siffrorna se ut? Och resten av året? Kommer Tesla Model 3 försäljningen dala mot noll igen?

Innan vi tittar framåt ska vi skärskåda mars-siffran först. BilSwedens siffror är egentligen inte från första till sista dagen varje månad utan brytpunkten är några dagar innan månadsskiftet. De sista dagarna i mars är egentligen inte med i “mars”-siffran. Tesla började månaden långsamt: den allra första svenska Model 3 levererades till kund den 28:e februari och de första dagarna i mars gick leveranserna i snigelfart. Sedan ökade takten markant. Ruschen de allra sista dagarna i mars är inte med i BilSwedens siffror. Tesla levererade nog egentligen fler än de 1005 bilar som redovisades. Enligt car.info finns det över 1400 Tesla Model 3 i Sverige nu. Men för att jämföra äpplen med äpplen tog vi strikt enbart BilSwedens siffror i våra jämförelser ovan.

Därför tror vi att även April månad kommer visa väldigt fina siffror för Tesla Model 3. Den kommer stanna kvar i toppligan i försäljningsstatistiken. Orosmolnet på himlen är nog inte så mycket den svenska efterfrågan – utan introduktionen av Standard Range Tesla Model 3 i USA. Tesla tillverkar bilar både till export och för den inhemska marknaden i samma fabrik, på samma monteringslina. Sedan början av februari tillverkar fabriken i Fremont mellan 6-8000 bilar i veckan. Skickas de flesta av dem till Europa oroar sig amerikanska skribenter över minskad försäljning i USA – levererar de mest till USA blir det tvärtom. Med inhemska suget efter nya Standard Range versionen kan Tesla bli tvungen minska leveranserna till utlandet med längre väntetider som följd.

Svenska leveransvolymen på 1005 bilar tillverkade Tesla på ungefär en dag. En dags produktion räckte till för att komma på femteplats i Sverige. Med fler kunder som fortfarande väntar på sina bilar, fler kunder som har beställt Model 3 nu när den kan testköras i Sverige, och i framtiden ännu fler kunder som kommer beställa Standard Range modellen när den blir tillgänglig även i vårt land är Tesla Model 3 här för att stanna.

Tagged , , . Bookmark the permalink.