Så här kommer din Tesla Model 3 låta

M3noise

Böjer du dig ner och kikar in under nosen på en Tesla Model 3 kan du på höger framsida se ett högtalargaller på bilens undersida (och passa på att beundra hur j-kla platt Model 3 är på undersidan när du ändå där). Hittills har det inte funnits något bakom detta galler, men enligt sajten Electrec har Tesla den 1 september i år börjat montera högtalare där på alla Model 3 som ska till den amerikanska marknaden.

Enligt amerikansk lag måste alla elbilar tillverkade från och med september 2019 som ska säljas i USA börja låta i låga farter. De ska skicka ut ett låtsas motorljud via högtalare så gående lättare ska kunna uppfatta bilen. Ljudet spelas upp endast i låga farter, upp till 30 km/h, därefter förväntas däck mm låta tillräckligt mycket för att konstgjorda ljudet blir onödigt och stängs av.

EU har infört liknande regler men dessa kommer inte träda i kraft förrän 1 juli 2021.

Vi har i flera artiklar jämfört dessa välmenande men illa genomtänkta lagar med bestämmelsen Red Flag Act som infördes år 1865 och som stipulerade att framför varje bil måste det gå en man med röd flagga och varna om att här kommer en vagn utan hästar! Lagmakarna var bekymrade om att barn, gravida kvinnor och hästar (ja så stod det i lagtexten) skulle skrämmas av nymodigheten automobil. I 13 år fick folk med röda flaggor springa i allt snabbare takt framför bilarna innan verkligheten hann ikapp och lagen avskaffades.

Idag skrattar vi bara åt den där lagen som tokigheter. Men hur kommer framtida generationer skratta åt vår tids ”Quiet car” lag? Engelska parlamentet la faktiskt ner lika mycket tankemöda på sin lag 1865 som den amerikanska och EU-parlamentet gjort.

Alla elbilar som nu levereras i USA måste alltså börja låta nu. Så även Teslorna. Vi har inte hört(!) ifall bilarna som ska skeppas till Europa också utrustas med högtalarna eller om Tesla väntar till år 2021 med dem.

Enligt sajten Tesla Owners Online kommer Tesla Model 3 låta så här i låga hastigheter:

När man backar kommer det låta så här:

Jaha, lite vitt brus och bipbipbipbip? Ärligt talat är vi dubbelt besvikna. Dels på lagmakarna på respektive kontinent som inte inser elbilars positiva inverkan på trafikbruset, som inte utnyttjar tillfället att äntligen få en bättre och tystare stadsmiljö, som inte lär sig av historien.

Men även på Tesla som har tagit fram ett så pass intetsägande och dåligt ljud, bara lite vitt brus. Andra biltillverkare har lagt ner stora resurser på att ta fram karakteristiska låtsasljud till sina elbilar (med varierande resultat men ändock). Vi förväntade oss Elon Musk och Tesla att antingen ha coolaste ljudet i klassen (Star Wars?) eller något riktigt löjligt som hovklapper från kokosnötter eller liknande. Kanske ett kommande påskägg?

(Och är det bara jag som tycker att det där backljudet låter som en bomb som precis ska explodera?)

Tur att vi som redan har köpt våra Teslor slipper dessa konstgjorda oljud. Lagen gäller endast nya elbilar, äldre redan levererade kan fortsätta låta så som bilar ska låta: inget.

 


TCS tre år sedan: Lösning på problemet

Redan för tre år sedan föreslog vi en lösning på problemet med tysta elbilar.

Tagged , , . Bookmark the permalink.