Teslor är alldeles för säkra

MXflygkrasch

Tesla bygger alldeles för säkra bilar för sitt eget bästa. Vi kan inte tolka Folksams undersökning på annat sätt. Försäkringsbolaget Folksam har släppt sin årliga lista över vilka bilar de anser vara säkrast. Tesla kom inte med på listan i år heller – för att de krockar för sällan. Låt det sjunka in: de anses inte vara säkra för att de krockar för sällan.

– Det saknas tillräckligt underlag helt enkelt. sa Folksams forskningschef Anders Kullgren till tidningen Ny Teknik Vi såg sju olyckor med Teslor i årets material och det är alldeles för lite. De har ju väldigt många säkerhetssystem och hög säkerhet vilket gör att de kanske aldrig kommer med på våra listor.

Han menar även att bilparken, antal Teslor är för liten. Fast det rimmar väldigt illa med andra rekommenderade bilar på deras lista, som till exempel minibussen Ford Galaxy 96-05 som det finns 2520 exemplar av i Sverige – att jämföras med de över 4600 Tesla Model S som det finns i landet. Men Ford Galaxy var inblandad i fler olyckor – alltså anser Folksam att den är säkrare!

Enligt Folksam kan bilar även kvala in på deras säkerhetslista om de presterar bra i krocktester, samt har tex bra autobroms. Att då Tesla inte kom med i deras lista trots enastående bra krocktestresultat både hos amerikanska NHTSA och Euro-NCAP, där Euro-NCAP till och med berömde Tesla för deras exceptionellt bra autobroms – då undrar vi vad Tesla måste göra för att få komma med på Folksams lista över säkra bilar? Krocka lite oftare?

Teslas bilar erbjuder inte enbart högsta möjliga säkerhet vid krock. De har dessutom flera säkerhetssystem, med främst autopiloten i spetsen, för att helst undvika krock. En bil som låter bli att krocka – är den inte säker? Inte enligt Folksam.

Elon Musk twittrade angående Folksams lista:

ElonFolksam

Vilken bil som vann Folksams undersökning? Toyota RAV4 13-18 – som tydligen hade den goda smaken att krocka tillräckligt ofta för att bli utsedd till säkraste bilen i Sverige.

Vet du vad? Jag sitter ändå hellre i en Tesla. Så slipper jag krocka.

 


Bilden högst uppe är från en krock som inte ingick i de 7 Folksam undersökte: en krock mellan en Tesla Model X – och ett flygplan! Du kan läsa mer om den fantastiska historien här.

Tagged , . Bookmark the permalink.