Så klarar självkörande Teslan snö

FSD_snow2

Alltid när man diskuterar självkörande bilar är det folk som undrar “men hur ska de kunna köra på vintern när man inte ser filmarkeringarna”?

Nu när allt fler ägare i USA och Kanada får FSD beta mjukvaran till sina bilar kan vi se hur Teslorna klarar snö på egen hand: ganska bra, faktiskt.

Nedan video är från Youtubern ColdEnvy som har lagt upp många videor om hur hans Tesla klarar sträng vinter. Denna senaste video är inspelad i -20 grader i Calgary, Kanada precis efter att det snöat.

Bilens artificiella intelligens gör ett häpnadsväckande bra jobb att klura ut var filerna ligger under snötäcket. Den lyckas positionera sig bra på vägarna trots totala avsaknaden av synliga filmarkeringar. På ovan bild klurade den ut att en så här bred väg är nog trefilig och den valde rätt fil inför vänstersvängen den precis ska göra.

Första gången FSD beta testades på snötäckta vägar hade bilen stora problem med att den försökte gasa på som på barmark. Med stora bredsladd i kruvorna som följd. För att klara körningen i januari 2021 fick föraren manuellt minska farten från 50 till 25 km/h. Bilen betedde sig som en som aldrig hade sett snö och inte lärt sig vinterkörning.

FSD_snow

Den har blivit mycket bättre sedan dess. Bilen bromsar tidigare och försiktigare på grund av hala underlaget och sänker farten något. Fortfarande inte riktigt tillräckligt dock, föraren får gripa in och manuellt bromsa bilen några gånger. Eller ta över ratten när bilen svänger för snabbt, får en släng på bakvagnen och får panik och ber föraren ta över. Inte helt i hamn än alltså – men betydligt bättre än för två år sedan.

Bilen gör även andra misstag. Kör för nära andra bilar några gånger så föraren känner sig manad att ta över. En annan gång byter föraren fil i förtid då filen bilen skulle byta till hade lång kö av bilar. Istället för att längre fram göra fruktlösa försök att komma in i kön tar föraren över och ställer bilen sist i kön.

Så Teslas FSD beta mjukvara har blivit enormt bättre på två år och klarar att klura ut var filerna ligger under snötäcket galant. Men mjukvaran är fortfarande inte i mål än, behöver öva på att köra på vinterhala vägar lite till.

Bookmark the permalink.