Självstyrande Tesla om 3 år

Tesla Motors kommer att lansera självstyrande bil om 3 år, uppgav Elon Musk i intervju med Financial Times, och på Twitter.

Till skillnad från Googles självstyrande bil kommer Teslas vara mer av en “autopilot”, som klarar av ca 90% av trafiksituationerna. Köra på motorväg, i köer, småvägar, etc. Mer avancerade trafiksituationer (valfri rondell i Paris) kommer fortfarande kräva mänsklig inblandning.

Hans uttalande kommer bara dagar efter Nissans vice VD Andy Palmer har lovat självstyrande bilar till år 2020. Mercedes-Benz släpper en “Intelligent Drive” option till sin S-klass nästa år som kommer klara grundläggande trafiksituationer så som körning i kö, i farter upp till 60km/h. Deras mer fulländade självstyrande system utlovas också till runt 2020.

Det verkar alltså bli en ny kapplöpning bland biltillverkare, en ny “måste-ha” finess, som bilköpare förväntas längta efter. Och Tesla har bestämt sig för att ta täten.

Om finessen introduceras om tre år är det Teslas Model S och/eller Model X som kommer att få den. BlueStar (som troligtvis kommer att heta Model E) kommer ju något senare.

Självstyrning kommer onekligen att stärka Teslas high-tech-image, men vad händer med den imagen om några Teslor råkar krocka?

 

Tagged , . Bookmark the permalink.